Skip to content

Persconferentie: Negen panden doorzocht bij ondermijningsacties Nederweert

Redactie
18 juni 2018 | 17:45

Advertentie

Op maandag zijn negen panden in het buitengebied van de gemeente Nederweert onderworpen aan een integrale bestuurlijke controle. Daarbij werkten diverse overheidsdiensten samen, waaronder de gemeente Nederweert, het Team Ondermijning Limburg, lokale politie, Openbaar Ministerie, het RIEC, de belastingdienst en de Voedsel en Warenautoriteit.

Persconferentie

De gemeente Nederweert en Politie Weert-Nederweert-Leudal hielden maandagmiddag een gezamenlijke persconferentie. Hierbij waren Politiechef Faber en Burgemeester Evers aan het woord. Bij de actie die de gehele dag duurde, zijn op verschillende plekken goederen in beslag genomen. De panden die vandaag doorzocht werden, zijn in het verleden al onder de loep gekomen wegens drugsgerelateerde zaken en georganiseerde criminaliteit. Alle panden bevinden zich in het buitengebied van Nederweert. Bij zes van de negen locaties zijn overtredingen geconstateerd.

Ook wijkagent Kasper van Nederweert was ook aanwezig. ”Het is belangrijk dat bewoners constateringen doormelden aan gemeente of politie. Meld Misdaad Anoniem is een prima gebruiksmiddel hiervoor.”  Teamchef Faber voegt hieraan toe, ” Alle meldingen die binnenkomen worden serieus genomen.

Opsomming overtredingen (bij zes van de negen controle-adressen):

  1. De belastingdienst gaat bij een bedrijf een verdiepingsonderzoek uitvoeren naar aanleiding van de aangetroffen producten ter plaatse
  2. Bij een ander bedrijf volgt een administratieve hercontrole van de belastingdienst.
  3. De gemeente zal een bedrijf aanschrijven met een last onder dwangsom voor de stort- en opslag op het bedrijf dat in strijd is met het bestemmingsplan.
  4. Bij een adres was een garagebedrijf gevestigd dat niet gemeld was bij de gemeente en ook in strijd is met het bestemmingsplan. Hiervoor ontvangt de betrokkene eveneens een aanschrijving van de gemeente.
  5. Op een derde adres was de BRP-inschrijving niet in orde, er waren zes personen woonachtig die niet zijn ingeschreven in de gemeentelijke basisregistratie personen.
  6. De gemeente laat ook een aanschrijving voor asbestsanering uitgaan aan een eigenaar van een loods waar losliggende asbestplaten duidelijk zichtbaar waren.
  7. Er zijn bij een pand in een loods veel materialen o.a. filters, lampen, transformators, regentonnen, irrigatiemateriaal en een kweektent aangetroffen gelinkt aan een hennepkwekerij.
  8. In een trailer op hetzelfde bedrijf zijn hennep-resten aangetroffen. Hier heeft duidelijk in het verleden een hennepkwekerij gezeten. Met goedkeuring van de Officier van Justitie heeft de buitendienst van de gemeente de materialen in beslag genomen en vernietigd.
  9. De Voedsel en warenautoriteit constateerde bij een bedrijf dat er sinds 2015 dieren worden gehouden zonder de vereiste dierenrechten. Het ging om het dubbele aantal dieren circa 30.000 pluimvee. Dit wordt verder opgepakt met betrokkene.

Aanpak Ondermijning
De gemeente Nederweert pakt vormen van criminaliteit structureel en blijvend aan. Het doel van de aanpak ondermijning in Nederweert is een eerlijk, veilig, maatschappelijk integer buitengebied te creëren waarin het plezierig leven, wonen en werken is. Gebleken is dat er diverse vormen van zware- en georganiseerde criminaliteit in het buitengebied aanwezig zijn. In het eerste half jaar van 2018 vonden in het buitengebied diverse drugsdumpingen plaats en werden enkele hennepkwekerijen aangetroffen. Ook landelijk blijkt dat criminele activiteiten, met name gericht op soft- en harddrugs, zich verplaatsten naar de buitengebieden.

Nieuw beleid
De gemeente Nederweert heeft voor het buitengebied pro-actief een deelplan geformuleerd dat is gericht op het doorbreken van de anonimiteit en het creëren van een ongunstig vestigingsklimaat voor criminelen. Voor criminelen wordt het daardoor onaantrekkelijk om hun praktijken op te starten of voort te zetten in de gemeente Nederweert. Het plan wordt in september voorgelegd aan de gemeenteraad.

Advertentie

1 Reactie

  1. kijk dit was vroeger al bekend Doe maar-Nederwiet


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie