Skip to content

Meer eikenprocessierupsen, gemeente verwijdert nesten

Redactie
12 juni 2018 | 9:02

Advertentie

De overlast van de eikenprocessierups is door de weersomstandigheden dit jaar vele malen groter dan afgelopen jaren. Ondanks de preventieve bestrijding waar de aannemer al enkele weken mee bezig is. Er wordt nu hard gewerkt om de aangetroffen nesten te verwijderen. Ieder jaar worden de eikenbomen in de gemeente behandeld tegen de eikenprocessierups. De afgelopen jaren was dit zeer effectief en is er maar weinig overlast geweest. Ook dit jaar zijn de bomen behandeld, maar is de overlast vele malen groter.

Aannemer bezig met bestrijden
De aannemer is op dit moment non stop bezig om de aangetroffen nesten met eikenprocessierupsen te verwijderen/vernietigen.

Oorzaak grotere overlast
De weersomstandigheden hebben er dit jaar voor gezorgd dat de preventieve behandeling van de eikenprocessierups minder effectief is geweest dan afgelopen jaren. Om de bomen zo goed mogelijk te kunnen behandelen, moeten deze 30% tot 80% van hun blad hebben. De ontwikkeling van het blad duurt een aantal weken. In die periode spuiten we de bomen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Door de weersomstandigheden was deze periode dit jaar heel kort. Dit maakte het bestrijden erg lastig. De bomen zijn dus wel allemaal gespoten, maar wegens de korte periode van bladvorming is de werking van het middel dit jaar minder goed dan voorheen.

Klachten door brandharen
Als je in aanraking komt met de brandharen van de eikenprocessierups, kun je gezondheidsklachten krijgen. Bijvoorbeeld (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes en roodheid die een ontsteking van de huid kunnen veroorzaken. Ook rode, dikke en/of ontstoken ogen komen voor, net als verkoudheidsverschijnselen, zoals een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en soms kortademigheid. Andere symptomen zijn braken, duizeligheid en koorts. De GGD heeft een folder waarin meer informatie staat over de klachten en het behandelen. Kijk daarvoor op deze website of op www.ggglimburgnoord.nl.

Heb je vragen over de bestrijding van de eikenprocessierups in Nederweert? Dan kun je bellen met het Klanten Contact Centrum, telefoonnummer (0495) 677 111.

Advertentie

1 Reactie

  1. langs de kanaal tussen schoor-en spoorbrug achter de hoogspanningsmast boom voor boom forse nesten


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie