Skip to content

Lichte paniek voor de zomer?!

Redactie
8 juni 2018 | 15:30

Advertentie

Ja in Brabant, ziet men problemen aankomen. Maar dat is niet nieuw. Ieder jaar is er in de zomer een tekort in de zorg. Dat betekend dat je als jonge ouders wel recht hebt op maximaal 49uur zorg maar dat je in werkelijkheid bijvoorbeeld 35uur zorg krijgt. Alle verblijf dagen in het ziekenhuis gaan daar vanaf en als je géén borstvoeding geeft, worden ook standaard 4 uren in mindering gebracht.

Minder uren, Is dat een probleem?
Nee dat hoeft niet! Het is een gezamenlijke verantwoording, van ziekenhuis, verloskundige, kraamzorg, lactatiekundige, maar ook van jou als ouder, om te zorgen dat je de kraamperiode optimaal benut en dat de zorg verantwoord verloopt.

Wat doet de kraamverzorgster?
Dagelijks worden bij zowel moeder als baby de controles uitgevoerd, om het lichamelijk herstel van moeder en kind na de bevalling te optimaliseren, en hier voorlichting over te geven. We observeren samen met de ouders of de baby genoeg melk binnen krijgt en de baby zich goed op temperatuur kan houden.

  • Wat kun jij als ouder zelf doen, om te zorgen voor een goede start:
  • Volg een cursus (borstvoedingscursus of ouderschapscursus). Zo weet jij wat je kunt verwachten en waar je op moet letten bij een pasgeboren baby. Denk ook aan een cursus kinder ehbo. Zo krijg je in de eerste week veel informatie, die dan niet meer helemaal nieuw is.
  • zorg dat je bent voorbereidt in huis: bed vanaf 37 weken op klossen, boodschappen gedaan, huis gepoetst (kraamzorg doet geen grote schoonmaak) en de was gedaan (wij gaan geen achterstallige was wegstrijken). Maar ook andere zaken zijn belangrijk om vooraf te regelen: zorg dat je de baby tijdig hebt erkent voor de geboorte en denk eens na over hoe je de voogdij gaat regelen als je niet bent getrouwd?
  • Altijd handig om eten in de vriezer te hebben, dat snel te bereiden is
  • Houdt er rekening mee, dat kraamzorg geen hele dag in huis is, dus zorg dat er iemand is voor de andere kinderen op te vangen en evt. de hond uit te laten.
  • De Kraamweek is vaak al een drukke week, spreek niet te veel bezoek af, zodat jij ook rust momenten hebt.

Kijk voor meer informatie over Sandra Mostert IBCLC op www.lactatiekundige-limburg.com

Woensdag was Sandra aanwezig in de studio van Omroep Brabant. Bekijk de uitzending:

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie