Skip to content

Tijdreis: Pastorieweg

Redactie
20 mei 2018 | 10:00

Advertentie

De vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld is een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. Voor deze aflevering van ‘Tijdreis’ ging onze vaste fotograaf Ton Frenken weer voor u op pad. Deze keer naar de Pastorieweg. Alfons Bruekers nam een duik in het archief van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert en leverde een oude foto en het bijbehorende verhaal.

Postkantoor
Op veel manieren is de Pastorieweg verankerd in het collectief geheugen van de Nederweertenaren. De ansichtkaart uit de jaren ’60 toont namelijk een nog steeds zeer herkenbaar beeld. In het gebouw in het midden zien we de contouren van het voormalige PTT-postkantoor waar Harrie Verreussel vanaf 1963 kantoorhouder was. Harrie woonde zelf in het hoekhuis links op de foto. Later verhuisde het postkantoor naar de Geenestraat, om vervolgens als instituut een uitstervend fenomeen te worden.

[image-comparator title=”Pastorieweg Nederweert” left=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2018/05/Pastorieweg-oud.jpg” right=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2018/05/Pastorieweg-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

Blokhut
Tussen de bomen, rechts van het postkantoor, stond de fameuze blokhut van de verkennerij. Een fraai met riet gedekt pand dat was gebouwd onder leiding van kapelaan Janssens in de tijd van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Vele generaties jeugd hebben daar als welp of verkenner doorgebracht bij wat eerst Jonge Wacht en later Scouting heette.

Patronaat
Niet goed zichtbaar op de foto maar wel zeer bekend was het zogenaamde Patronaatsgebouw (of ‘Het Patronaat’), een soort voorloper van gemeenschapshuis De Pinnenhof. Wél zichtbaar is een stukje het hoge dak van het voormalige St. Josephklooster van de zusters Franciscanessen. Ook dat is vergane glorie. Daaraan herinnert nog slechts de straatnaam Kloosterhof en het monument De Drie Lelies.

(Alles) weg
Veel is er weg uit het oude straatbeeld. Klooster weg, blokhut weg, postkantoor weg, patronaat weg. En dat allemaal aan de Pastorieweg…

Alfons Bruekers
Stichting Geschiedschrijving Nederweert

De belangstelling voor heemkunde en geschiedenis leeft als nooit tevoren. Bent U blij met de historische artikelen, boeken, columns, fotorubrieken en wandelexcursies van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert? Steun dan dit vrijwilligerswerk tijdens de RABO-Bank Clubkas Campagne 2018. Bent u lid van de RABO-Bank Weerterland, stem dan vóór 23 mei via www.rabobank.nl/Weert en kies: ‘Nederweerts Verleden’ van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie