Skip to content

De thermometer van onze dorpskernen

Redactie
17 mei 2018 | 12:00

Advertentie

Als gebiedsregisseurs leefbaarheid vormen Iris, Pim en Harold de ‘ogen en oren‘ van de Nederweerter gemeenschap. Ze zijn een steun voor inwoners, dorpsraden, verenigingen en instanties die in hun omgeving een maatschappelijk initiatief willen beginnen. Harold van der Haar vervult deze rol al sinds 2015, Iris van de Ven en Pim Hoefnagels zijn 1 maart gestart.

In de contacten met inwoners van de gemeente Nederweert zijn zij ‘de thermometer’ van de samenleving. Wat gaat goed, wat kan beter? Ze leggen verbindingen en ze nemen signalen van buiten het gemeentehuis mee naar binnen. “Signalen die bijvoorbeeld gaan over de openbare ruimte”, aldus Pim Hoefnagels. “Eigenlijk alles wat met de leefbaarheid binnen deze gemeenschap te maken heeft. Uitgangspunt is steeds de eigen kracht en zelfsturing van onze inwoners. Onze rol hierbij is regisseren en steunen.”

Samenspel
De belangrijkste boodschap? Harold: “Door de initiatieven vanuit de inwoners als beginpunt te nemen, verandert de rolverdeling tussen maatschappij en overheid. Het zijn niet meer de inwoners die participeren bij de plannen van de gemeente of de gemeente die participeert in de ontwikkelingen binnen de samenleving. Het is een continu samenspel tussen inwoners en gemeente. Dus niet het één of het ander, maar het één én het ander.

Inspireren
Niet alleen inwoners profiteren van deze nieuwe werkwijze. “We nemen ook collega’s mee in dit proces,” legt Iris uit. “We willen een omgeving creëren waarin inwoners geïnspireerd raken om ideeën met een maatschappelijk doel of een maatschappelijke activiteit op te pakken en uit te rollen’, gaat ze verder. “Zo worden bijvoorbeeld de gevonden fietsen van de gemeente opgeknapt voor mensen met een smalle beurs. We kunnen dit alleen sámen voor elkaar krijgen. Er zit veel kracht in Nederweert.

Leefbaarheidsfonds
Door de gemeenteraad is vanaf 2018 een leefbaarheidsfonds ingesteld. Het geld in dat fonds is bedoeld om eigen kracht en betrokkenheid van inwoners te stimuleren en (financieel) te ondersteunen. Harold daarover: “Met het budget willen we de leefbaarheid in de dorpen en kernen in Nederweert verder verbeteren. Uitgangspunt is, dat bewoners zelf verantwoordelijkheid nemen voor de leefbaarheid door initiatieven aan te dragen en uit te voeren.”

Aan de slag
Wil je aan de slag met een maatschappelijk initiatief of een activiteit die goed is voor de leefbaarheid? Neem dan zeker contact op met de gebiedsregisseur. Voor de kern Nederweert is dat Harold van der Haar. Voor Leveroy en Eind: Pim Hoefnagels en voor Ospel(dijk) en Budschop is Iris van de Ven je aanspreekpunt. Het drietal is ook actief op social media.

Foto: Pim, Iris en Harold (vlnr) staan klaar om de kernen in te gaan. Dat doen ze regelmatig op de fiets – gemeente Nederweert.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie