Skip to content

Wat fladdert er allemaal rond in de Peel!?

Glendi
11 mei 2018 | 9:00

Advertentie

Peel Ontdektocht nachtvlinders en libellen bij De Pelen
In Nationaal Park De Groote Peel fladderen veel vlinders rond. Ook ’s avonds! Op vrijdag 18 mei ontdek je welke dat zijn tijdens een Nachtvlinderavond bij de Peelboerderij van Buitencentrum De Pelen. Op zondag 20 mei kun je, samen met Peelgidsen van Staatsbosbeheer, op zoek naar libellen. Alle activiteiten starten bij het Buitencentrum aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk.

Nachtvlinders spotten in De Groote Peel
In Nederland leven meer dan 2400 soorten vlinders. Een groot deel daarvan, ongeveer 920 soorten, zijn nachtvlinders. Daar zitten ook overdag vliegende nachtvlinders bij (om het lekker ingewikkeld te maken) maar om échte nachtvlinders actief te zien moet ’s avonds op pad. De vlinders komen op licht af en gaan in de buurt van de lichtbron zitten. Hiervoor zijn witte doeken gespannen zodat je ze goed kunt zien. Rond half mei kun je onder andere de Nachtpauwoog, de Hagedoornvlinder en de Lieveling waarnemen.
De Nachtvlinderavond op vrijdag 18 mei start om 22.00 uur. Vlinderkenners begeleiden deze activiteit die plaatsvindt rondom de Peelboerderij van De Pelen. Verzamelen bij de ingang van Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Deelname is gratis en opgave niet nodig.

Peel Ontdektocht libellen in De Groote Peel
In De Groote Peel zie je veel libellen. Dat is niet gek, want libellen zijn voor hun voortplanting afhankelijk van water. En water, dat is er in Peel genoeg! Het grootste deel van hun leven brengen libellen als larve onder water door. Tijdens het waterdieren scheppen kom je vaak zo’n libellenlarve tegen. Pas in het laatste levensstadium is een libel een ‘imago’, een gevleugeld insect. Dan planten ze zich voort waardoor het hele proces zich opnieuw begint. Tijdens de Peel Ontdektocht ga je onder andere waterdieren scheppen en vliegende libellen (proberen te) determineren. De Peel Ontdektocht libellen op zondag 20 mei start om 11.00 en om 14.00 uur (er zijn dus twee tochten op een dag) bij de balie van het Buitencentrum. De route is ongeveer 2 kilometer en de tocht duurt 1,5 – 2 uur. Deelname kost € 5,- voor volwassenen en € 3,50 per kind, Aanmelden via: depelen@staatsbosbeheer.nl of telefonisch: 0495 – 641 497

(Na)genieten in het Buitencentrum
Voor of na afloop van de activiteiten kun je nog heerlijk struinen door de winkel van Buitencentrum De Pelen. Hier zijn ook boeken over libellen en vlinders te koop! Rondom het Buitencentrum is een natuurlijke speelplek voor kinderen. Bij de inpandige horeca en de Peelboerderij kun je genieten met een hapje en drankje. Het Buitencentrum is elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur (dus niet tijdens de Nachtvlinderavond). Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen

Foto: Marijke Vaes, Staatsbosbeheer

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie