De vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld is een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. Voor deze aflevering van ‘Tijdreis’ ging onze vaste fotograaf Ton Frenken weer voor u op pad. Deze keer naar een markante plek in Budschop. Alfons Bruekers nam een duik in het archief van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert en leverde een oude foto en het bijbehorende verhaal.
Wegwijzer
Vaak zijn de veranderingen in het straatbeeld gigantisch groot. Maar soms zijn ze veel subtieler, en dat is het geval met de Tijdreis van deze keer. De fotograaf staat op de bekende splitsing van de St. Rochusstraat en de Smisserstraat. Vroeger heette het hier Schansstraat. De huizen van de oude ansichtkaart uit de jaren ’60 staan er vrijwel allemaal nog. Alleen de tuinen zijn anders, er zijn geen trottoirs en in het midden van de oude foto prijkt een klassieke ANWB-wegwijzer. Die leidt de weggebruikers linksaf via de ‘oude Ospelseweg’ naar Kreijel, Ospel en Meijel, of rechtsaf naar Eind, Leveroy en Roermond. Tegenwoordig wijst het zich vanzelf.
[image-comparator title=”Smisserstraat Budschop Nederweert” left=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2018/04/budschop-oud.jpg” right=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2018/04/budschop-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]
Fraai gerestaureerd
De achterbouw van het prachtige huis aan de linkerzijde werd gesticht in 1912 door Willem (Wup) Verkoijen die veekoopman en slager van beroep was. In de volksmond werd hij Wup van Bette Ties genaamd. De zaken gingen goed en in 1928 kreeg hij bouwvergunning voor de bouw van een woning aan de straatzijde. Dat is het enkele jaren geleden fraai gerestaureerde pand met de Engelse dakkap, ontworpen in de architectuur van die tijd.
Jubileum
Het pand in het midden heeft een veel oudere geschiedenis. Vier eeuwen geleden woonde daar de familie In de Hoed. De oudste vermeldingen dateren uit het jaar 1611. In 1700 werd het pand gekocht door Jan Daemen. Hij was koopman van koeien en schapen die hijzelf slachtte en in de vleeshal van Weert ter markt bracht. In 1741 vierde hij zijn 40-jarig jubileum. Na zijn dood verkochten de erfgenamen het huis aan de familie van Nieuwenhoven. De zoon des huizes, Antonius van Nieuwenhoven, vertrok in 1783 als smid naar Leiden.
Looierij en bakkerij
Familielid Mathijs van Nieuwenhoven begon in de Franse Tijd een schoenmakerij (een veelvoorkomend beroep in die familie) en rond 1840 was er ook een leerlooierij gevestigd. De erfgenamen van Nieuwenhoven deden het huis in 1862 over aan broodbakker Jan Simons. Na zijn overlijden in 1898 zette zijn weduwe, Anna Helena Janssen, de zaak als winkelierster voort. Ook Jan Poell, die er in 1907 kwam wonen, bleef er brood bakken. Het oude huis werd door hem in 1941 afgebroken en vervangen door een nieuwe winkel en bakkerij. In de recente tijd kennen we het pand van de bekende kapsalon die daar al geruime tijd gevestigd is.
Alfons Bruekers
Stichting Geschiedschrijving Nederweert
Er zijn nog geen reacties geplaatst.