Skip to content

360 ‘flippo’s’ van molens

Redactie
24 april 2018 | 9:00

Advertentie

Zoals er anno 2018 plaatjes van popsterren of voetballers verzameld worden en 20 jaar geleden flippo’s, zo was in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw het verzamelen van luciferplaatjes razend populair.

Molenlucifers
Eén van de collecties was die van de Molenlucifers met afbeeldingen van Nederlandse windmolens. In Eindhoven geproduceerd bij de Vereenigde Hollandsche Luciferfabrieken. Personeel dat in Weert woonde maar in Eindhoven op de luciferfabriek werkte, kon makkelijk aan de nieuwe plaatjes komen. Dat maakte dat het verzamelen van luciferplaatjes in de regio Weert extra populair was.

De Molenstichting Weerterland kreeg deze collectie van 360 ontwerpen voor luciferdoosjes met molens uit alle Nederlandse provincies waaronder ook enkele “Weerter” molens en een overzicht van diverse types molens. Deze Molenlucifers werden tussen 1964 en 1979 uitgegeven. De gehele collectie wordt gepresenteerd in tien lijsten die in de ingang van de “invaart” van de molen Sint Anna komen hangen. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zondag 6 mei om 14.00 uur en zal te zien zijn tot en met de Limburgse Molendag op 7 oktober. De Sint Annamolen van Keent ligt aan de Keenterstraat 1 in Weert.

Op vrijdag 4 mei verzorgt Piet Hermans die de expositie heeft samengesteld om 12.00 uur een lunchlezing over de Molenlucifers en de Luciferfabriek van Eindhoven en ‘De Zwiegel’ zoals de Luciferfabriek in Weert in de volksmond werd aangeduid, in het Bibliocenter aan de Wilhelinasingel in Weert.

Zweedse uitvinding
De regio Eindhoven heeft een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse luciferindustrie. Dat Eindhoven de naam “lichtstad” draagt is dan ook aanvankelijk niet vanwege de gloeilampenfabriek van Philips. De naam is ontstaan door de aanwezigheid van de luciferfabrieken in deze stad en de geschiedenis daarvan voert terug tot 1870, terwijl Philips er pas sinds 1891 is.

De lucifer was een Zweedse uitvinding uit 1844. Nadat de “kopjes” van rode fosfor in plaats van de gevaarlijke witte fosfor werden gemaakt kende de lucifers als “Safety Matches” een grote verspreiding. Mennen & Keunen was in 1870 de eerste grote luciferfabriek die in Nederland werd opgericht. Eindhoven en omgeving was gunstig voor vestiging vanwege de aanwezigheid van populieren en goedkope arbeidskrachten. De zweed Ivar Kreuger kocht vanaf 1920 alle fabrieken in Nederland op en bracht ze samen in de Vereenigde Hollandsche Lucifersfabrieken.

Weert
Frans Otten, die op het Eindhovense bedrijf had gewerkt, stichtte in 1936 een eigen luciferfabriek in Weert. Toen de VHLF in 1967 een nieuwe fabriek in Eindhoven bouwde heeft Otten zijn fabriek aan de Zweden verkocht. Spoedig daarna werd de productie in Weert beëindigd. De fabriek in Eindhoven, die toen o.a. Molen Lucifers vervaardigde, staakte de productie op 31 december 1979; sindsdien worden in Nederland geen lucifers meer geproduceerd. De Weerter luciferfabriek was gelegen in de driehoek Industriekade, spoorweg en spoorbrug; een gedeelte van de huidige locatie van de Bosch fabriek. Er was een losplaats voor boomstammen en er zijn nog enkele gebouwen herkenbaar aan de “sheddaken”.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie