Skip to content

Jaarlijks tekort St. Lambertusparochie Nederweert

Redactie
22 april 2018 | 12:17

Advertentie

De Parochiecommissie van de St. Lambertusparochie heeft met zorg kennis genomen van het exploitatie tekort boekjaar 2017. Het laat een tekort zien van 15.898,59 euro. Het jaarlijks tekort wordt gedekt uit de voorzieningen voor groot onderhoud van het kerkgebouw. Dat kan zo niet doorgaan omdat er op termijn geen voorzieningenpost meer is voor groot onderhoud.

Oproep aan inwoners Nederweert
Het is daarom dat de parochiecommissie een beroep doet op alle inwoners van de parochie om een jaarlijkse bijdrage te doen voor onderhoud van het monumentale kerkgebouw “Het monument van Nederweert”. Iedereen zal het betreuren als het gebouw in verval zou geraken.

Minder parochianen
In het jaarverslag is te lezen dat de gezins-kerk-bijdrage naar 45.565,16 euro is gedaald. Dit is bijna 4.000 euro lager dan het voorgaand jaar. Door overlijden of verhuizing wordt het aantal betalende parochianen steeds minder en komen er geen nieuwe vaste betalers bij. 
Aan onderhoud, energie kosten etc. betaald de parochie ongeveer hetzelfde bedrag dat zij ontvangt aan gezinsbijdrage. 
De minimale  kerkbijdrage is 70 euro per jaar, dat is nog geen 6 euro per maand. Een bedrag dat vrijwel door ieder gezin zou kunnen worden opgebracht“, aldus de stichting. Wie voldoende kerkbijdrage betaald hoeft  voor uitvaartdiensten, huwelijks- en jubilea-missen niets te betalen en wordt er zelfs een reductie gegeven op een grafplek op het kerkhof.

De parochiecommissie hoopt dat de nu nog niet betalende inwoners van de parochie besluiten jaarlijks een bijdrage te doen voor onderhoud van het monument. Vrijwel alle inkomsten bestaan uit een vrijwillig bijdrage, die alleen maar vrijwillig is te verhogen. Andere mogelijkheden, die een overheid wel heeft, is voor de kerk niet mogelijk. De parochie merkt hierbij op dat vrijwillige bijdrage aan de parochie als gift aftrekbaar is bij de belastingen.

Bijdrage voor onderhoud
Besluit je een steentje bij te dragen specifiek voor groot onderhoud van de mooie monumentale St. Lambertuskerk dan kun je deze storten op bankrekening nr. NL80RABO.0135.507.227. Vermeld er dan bij “onderhoud”.

Informatie
Het exploitatieverslag en jaarverslag 2017 kun je tijdens spreekuur ophalen in het parochiecentrum aan de Kerkstraat 58 (achterzijde kerk). Het spreek uur is op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 11.00 uur. Voor meer informatie kun je bellen met 0495-625887 of mailen via administratie@kerknederweert.nl . Voor meer informatie van de parochie betreffende kun je ook de website www.kerknederweert.nl raadplegen.

Financieel verslag
Het financieel verslag en het Jaarverslag 2017 is door de Parochiecommissie behandeld en vastgesteld. Dit ligt achter in kerk op leesplank om mee te nemen. Je kunt dit verslag ook downloaden van de website www.kerknederweert.nl.

Advertentie

3 Reacties

  1. De minimale kerkbijdrage is 70 euro per jaar, dat is nog geen 6 euro per maand. Een bedrag dat vrijwel door ieder gezin zou kunnen worden opgebracht“, aldus de stichting.

    Dan heeft deze stichting het toch niet zo goed begrepen. Voor veel mensen, ook in Nederweert, is dat een nette cent. Er staat overigens nergens dat je niet minder mag geven, maar al was het maar een euro per maand, die hebben ze dan toch. Ik denk dat de kerk in deze tijd blij moet zijn met alles wat ze krijgen (en zeker ook hebben). een minimum stellen schrikt af. Of is dit het minimum vanaf waar je de vrijstellingen krijgt?

  2. En hoeveel van die €70,- gaat er van naar Rome waar ze toch al genoeg hebben

  3. In deze tijd kan en mag je ook niet meer verwachten dat inwoners hun geld afgeven aan de kerk.
    Dan ook nog eens een minimum bedrag vragen is helemaal uit den boze.
    Het word straks een bodemloze put.
    Kost elk jaar klauwen vol geld en wat is de meerwaarde voor veel mensen ? Niets dus !
    Realistisch gezien heeft de kerk in het algemeen zijn beste tijd gehad.
    Vergrijzing slaat toe en de jeugd gaat niet meer naar de kerk.
    Misschien de kerk bij het centrumplan betrekken.
    Goed voorbeeld hiervan is Helmond.
    Hier hebben ze de kerk omgebouwd tot een Jumbo.
    Misschien liggen hier kansen voor Jan Linders ?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31
2024_09_22 NIeuwe vlaggenmaten Aerthijsplein Ospel dorpsraad Ospel-6
De oude masten waren beschadigd
22 september 2024 | 10:56
6Overlijdensbericht Riek Nies - van Dijk
Arléne Uitvaart
 
22 september 2024 | 10:30

Advertentie