Skip to content

Samen investeren in ‘burgermolens’ in Windpark Ospeldijk

Redactie
5 april 2018 | 14:00

Advertentie

De bouw van de eerste vier windmolens in de gemeente Nederweert is opnieuw een stap dichterbij. Op 13 maart gaf de gemeenteraad aan de ontwikkeling van Windpark Ospeldijk ruimtelijk mogelijk te willen maken. Daarmee gaat de vergunningaanvraag voor Windpark Ospeldijk de officiële procedure in. Energiecoöperatie NEWECOOP informeert de komende maanden over de mogelijkheid voor alle burgers om te participeren in het windpark.

Passie voor project
Voor direct betrokkenen rond het toekomstige windpark is hij geen onbekende, Andres Bauer van de Nederweerter Energiecoöperatie NEWECOOP. Met veel passie vertelt hij over het project en de doelen die NEWECOOP voor ogen heeft.

Samen investeren
NEWECOOP wil samen met coöperatie Zuidenwind en WML windenergie realiseren in Ospeldijk. Voor de twee coöperatieve windturbines is “Burgerwindpark Ospeldijk B.V.” opgericht. “Wij willen dat de opbrengsten van het windpark zo veel mogelijk in de buurt en regio blijven”, aldus Andres Bauer. “Dit wordt geborgd door een rechtvaardige verdeling van de grondinkomsten in het gebied waar de molens komen te staan. Ook is er een Omgevingsfonds voor alle buurtschappen rondom het windpark.

Burgermolens
Maar ook alle burgers van Nederweert en omstreken kunnen mee profiteren door te investeren in deze burgermolens. Het is voor iedereen mogelijk om participaties van de coöperatie te kopen. Met dat geld, samen met een lening van een bank, kunnen we deze molens bouwen. Iedereen die investeert ontvangt een mooi rendement op zijn participaties. Hoe meer mensen meedoen hoe meer rendement in de eigen buurt blijft,” aldus Bauer.

Informatie
De afgelopen maanden organiseerde coöperatie NEWECOOP een groot aantal informatieavonden voor bewoners en grondeigenaren. Bauer ging het gesprek aan met overheden en partners. Het ondertekenen van een overeenkomst met de gemeente was een belangrijke stap net als het besluit van het college en de gemeenteraad.

Impressie
Met het besluit van de gemeenteraad breekt een nieuwe fase aan, die van de inspraak. Dat betekent dat mensen een zienswijze kunnen indienen op de plannen. Om iedereen ook in deze periode te informeren richten we in het gemeentehuis een informatiehoekje in over het project, de procedure en een filmpje met een impressie van hoe het landschap met de molens eruit komt te zien Natuurlijk kan iedereen op de website van NEWECOOP terecht voor informatie om te participeren: www.newecoop.nl/deelnemen-in-nederweertse-windenergie.

Zienswijze
Het indienen van schriftelijke zienswijzen op de ontwerp-omgevingsvergunningen en de verklaringen van geen bedenkingen zijn tijdens de inzageperiode mogelijk bij de gemeenteraad van Nederweert; mondeling kan dat op afspraak bij het team Ruimte en Wonen. Raadpleeg de bekendmakingen op deze website voor meer informatie. Bellen mag ook met een medewerk(st)er van bovenstaand team.

Voor alle vragen over windpark Ospeldijk kunt u een e-mail sturen naar: ospeldijk@newecoop.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31

Advertentie