Site pictogram Nederweert24

Kanaalpark De Heerlijckheid Budschop krijgt toch verlichting

De gemeenteraad gaat akkoord met het beschikbaar stellen van extra geld voor verlichting in het nieuwe kanaalpark in Budschop. Een deel van het krediet is ook nodig voor het saneren van (bodem)verontreinigingen. Dit is natuurlijk erg goed nieuws, omdat extra verlichting een grote wens is van de bewoners. Daarnaast heeft de provincie Limburg € 50.000,- subsidie beschikbaar gesteld voor de aanleg van de uitkijkpunten over het water, de tribune en de trap omlaag. Ook sprak de raad op dinsdag 13 maart haar complimenten uit voor het gevoerde participatietraject. Hier hebben de bewoners en belanghebbenden natuurlijk ook een grote bijdrage in gehad! Hoe gaat het met het project?

Noodzakelijke constructieberekeningen podium kosten tijd
Voor de werkzaamheden aan Kanaalpark De Heerlijckheid Budschop moeten we een Waterwetvergunning aanvragen bij Rijkswaterstaat (RWS) en een omgevingsvergunning bij de gemeente. RWS vraagt bij de aanvraag van de Waterwetvergunning een gedegen constructieberekening en -tekening van de nesten, het podium en de trap naar het kanaal. Deze berekeningen worden in overleg met Rijkswaterstaat en Fugro uitgevoerd.

Uitwerking bestek en indienen aanvraag vergunningen
Zodra de berekeningen gereed zijn, kan het bestek afgerond worden. Vervolgens vraagt de gemeente de vergunningen aan. Deze procedure duurt acht weken. Daarna volgt een bezwarentermijn van zes weken. Tijdens deze periode kan RWS aanvullende gegevens aanvragen en kunnen bewoners een zienswijze indienen. In dat geval loopt de planning uit. Gezien het voortraject met veel overleg en participatie, gaan ze daar niet van uit. Op zijn vroegst hebben ze begin juli een definitieve vergunning.

Aanbestedingsprocedure bestek start 15 juni
Gedurende de vergunningsprocedure optimaliseren de gemeente het bestek en maken het klaar om aan te besteden. Medio juni starten ze dan de aanbestedingsprocedure. Als er geen bezwaren binnenkomen, gunnen ze op 10 juli voorlopig het werk. Wordt hier ook geen bezwaar tegen gemaakt, dan vindt eind juli de definitieve gunning plaats. In het najaar starten ze met de uitvoering. Voordeel is dat de aanplant dan direct volgend op het civiele werk uitgevoerd wordt.

Uitvoering podium mogelijk afhankelijk werkzaamheden Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat gaat in 2019 starten met het vervangen van de damwanden langs de Zuid-Willemsvaart. Deze werkzaamheden duren tot juni 2020. Momenteel is nog niet duidelijk wanneer ze in Nederweert vervangen worden. Omdat het podium met de trap dicht bij de damwanden komt, is er een kans dat we het werk voor het podium pas later kunnen uitvoeren. We willen namelijk voorkomen dat er door het verwijderen en aanbrengen van de nieuwe damwanden schade ontstaat aan het nieuwe podium met de trap.

Op korte termijn wel aan de slag!
Goede voorbereidingen kosten tijd. De gemeente merkt ook dat de adviesbureaus (constructeurs) vol zitten met opdrachten en er weinig versneld kan worden. Ze vinden het echter belangrijk om op korte termijn daadwerkelijk aan de slag te gaan. Aan de bewoners van Budschop willen ze laten zien dat hun inbreng tot resultaat leidt! Daarom heeft de gemeente besloten om de speeltoestellen ter hoogte van Merenveld eerder te plaatsen, zodat de kinderen er voor de bouwvak al volop kunnen spelen.

Lees ook

Mobiele versie afsluiten