Skip to content

Lezing Frank Holthuizen, conservator bewegend beeld

Redactie
17 maart 2018 | 11:00

Advertentie

Dinsdag 20 maart 2018 om 20.30 uur geeft Frank Holthuizen een toelichting geven op de collectie bewegend beeld van het Limburgs Museum, die is opgebouwd vanaf ca. 1995. De lezing wordt gegeven in zaal Centraal Kerkstraat 59 in Nederweert na de algemene ledenvergadering van de Heemkundevereniging Nederweert

Collectie bewegend beeld van het Limburgs Museum
De basis lag in een kleine verzameling films over Venlo, gevormd door het vroegere Goltziusmuseum in de jaren tachtig van de vorige eeuw. In de verzameling bevinden zich 1.500 films en 2.500 producties op video. De opnames zijn gemaakt in heel Limburg in de periode 1910 tot nu, en het gaat om zowel amateurmateriaal als professioneel gemaakte films. Het museum ontvangt opnames uit particulier bezit en van instellingen, en beheert ook de filmcollecties van Limburgse archiefdiensten.

Door conservering en digitalisering is het materiaal toegankelijk en wordt de veiligstelling gegarandeerd. De collectie wordt veelvuldig gebruikt voor projecten van het museum maar ook door derden, zoals programmamakers, collegamusea en festivals. In de lezing besteedt Holthuizen ook in algemene zin aandacht aan het omgaan met filmcollecties. Hoe zorg je als museum, heemkundevereniging of erfgoedinstelling voor een goed behoud en beheer van deze materialen? Welke impact hebben klimaat, licht en menselijk handelen en welke preventieve maatregelen kun je treffen? Ook komt daarbij aan de orde hoe het Limburgs Museum ondersteuning kan bieden bij deze facetten. In de lezing gebruikt hij filmfragmenten uit de collectie, waarbij ook Nederweert en omgeving figureren. Onder meer in voorlichtingsfilms van de LLTB uit 1938 en de Marshallhulp, maar ook de oudste filmbeelden van Limburg.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31
2024_09_22 NIeuwe vlaggenmaten Aerthijsplein Ospel dorpsraad Ospel-6
De oude masten waren beschadigd
22 september 2024 | 10:56
6Overlijdensbericht Riek Nies - van Dijk
Arléne Uitvaart
 
22 september 2024 | 10:30
EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30

Advertentie