Skip to content

Ingezonden brief | Gezondheid, proost!

Redactie
27 februari 2018 | 9:00

Advertentie

Deze en andere ingezonden brieven vallen buiten de redactionele verantwoordelijkheid van Nederweert24.

Deze uitroep zou goed bij Carnaval kunnen passen. Het blijkt dat gezondheid zeer hoog scoort op het wensenlijstje van veel mensen. Het is niet te koop en je moet er ook een beetje geluk mee hebben. Vaak wordt ook gewezen op de eigen verantwoordelijkheid van mensen, zeker waar het verkeerde leefgewoonten betreft.

Roken is tientallen jaren lang genegeerd als de oorzaak van longkanker en hart en vaatziekten, tot een onderzoek onder rokende huisartsen het verband onomstotelijk aantoonde. Desondanks zijn we nog steeds in gevecht met de tabaksindustrie en voelen we de lange termijn gevolgen nog steeds. Recent klagen nu ook ziekenhuizen, zoals het A.v L. de tabaksindustrie aan, omdat ze mensen op jonge leeftijd willens en wetens verslaafd maakten. Eigen keuze wordt dan gezegd maar in de praktijk blijkt het ongelofelijk moeilijk om weer van het roken af te komen. Anders wordt het als we praten over een andere soort luchtvervuiling, waarbij we zelf geen enkele keuze hebben. Ook hierover wordt de alarmbel steeds harder geluid, omdat het probleem en de gevolgen steeds duidelijker worden.

Gemiddeld leeft elke Nederlander hierdoor een half jaar tot een jaar korter. In gebieden, waar de luchtvervuiling extra hoog is en het aantal dagen, waarop de vervuiling boven de afgesproken grens wordt overschreden toeneemt, is de schade begrijpelijkerwijs nog groter en leven we dus nog korter. Dat zal dan wel in de grote steden zijn langs autowegen, hoor ik u denken en dat klopt, maar is maar een deel van de waarheid. Door allerlei maatregelen is de luchtvervuiling door verkeer en industrie afgenomen maar het aandeel van de bio-industrie is gelijk gebleven en zelfs relatief toegenomen. Het kennisplatform Veehouderij en humane Gezondheid is hier heel duidelijk over. Om gezondheidswinst te behalen is er een veel ambitieuzer plan nodig dan tot nu toe en moeten de Europese grenswaarden zelfs verlaagd worden, omdat ook dan nog schade optreedt.

Ook in Nederweert snakken we naar gezondere lucht en missen we tot nu toe een stringent beleid gericht op het verminderen van deze oorzaak van luchtvervuiling. Nederweert scoort top maar helaas dan wel in het aantal dagen overschrijding van deze normen. Het lijkt mij een goed plan om bij de verkiezingsprogramma’s dit thema eens goed in de gaten te houden. Als u dat doet, haal ik opgelucht adem.

Evert Heemstra

Advertentie

2 Reacties

  1. Ben ik het 100% mee eens, dank voor uw inbreng in deze al veel te lang durende discussie!

  2. Vergeet vooral ook niet de vele houtkachels in de gemeente Nederweert en omstreken.
    Deze zijn ook een onderdeel van de luchtvervuiling. Kachels die gestookt worden op hout. Welk hout? Welke eventuele andere stoffen die gestookt worden.. Binnen en buiten de bebouwde kom.. Zowel binnen als buiten wordt er gestookt. Op elk tijdstip van de dag. Van “s morgens vroeg tot in de late uurtjes. Het is de taak van de gemeente om hierop te handhaven. Wij als inwoners van Nederweert hebben allen recht op een schone lucht en een fijne leefomgeving op welk gebied dan ook. Handhaving is helaas een bittere noodzaak in deze tijd waarin wij nu leven. Denk daarbij aan het vele afval wat naast de containers gedumpt wordt, geluidsoverlast, hondenpoepoverlast, drugsafval enz.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie