Skip to content

Ingezonden brief | Onze gezondheid in Nederweert is in gevaar

Redactie
27 februari 2018 | 17:00

Advertentie

Deze en andere ingezonden brieven vallen buiten de redactionele verantwoordelijkheid van Nederweert24.

Graag willen wij onze bezorgdheid met u delen over de gezondheid in Nederweert en hoe daarmee wordt omgegaan.

We leven in een gemeente waar miljoenen kippen, honderdduizenden varkens, stieren, koeien, paarden, kalkoenen, en steeds meer geiten aanwezig zijn. Hierdoor liggen er continu allerlei ziektes op de loer, is er weer ergens groot alarm en moeten we alles binnen houden of geldt er weer een vervoersverbod. Dan weer zijn er afschuwelijke beelden op TV van dierenmishandeling in slachthuizen. Men klaagt even en gaat vervolgens gewoon verder met uitbreiden. Dit allemaal voor…. Ja waarvoor?

Dieren zijn prachtig maar het gaat mis met onze dieren als tweederde voor export bedoeld is. Dan maakt men van dieren een zó grote handel dat men aan het dier voorbij gaat. Maar ook de mens telt niet meer mee, althans niet de omwonenden die alle fijnstof, overlast, hinder en gezondheidsrisico’s stilzwijgend moeten slikken.

De meeste mensen zwijgen. Omdat Nederweert immers een agrarische gemeente zou zijn en dus burgers in het buitengebied hun mond zouden moeten houden. Slechts sommigen spreken. Zo waren wij bij de laatste raadsvergadering aanwezig in ons gemeentehuis. Daar kregen 3 inwoners een korte spreektijd om hun verhaal te delen. Hun verhaal was in en in triest! Zij hebben allen al vele jaren last van een groot industrieel bedrijf op het industrieterrein aan de rand van brug 14. Ze doen ongelooflijk hun best om te delen wat hen overkomt maar het lijkt of ze niet gehoord worden. Horen wij als gemeenschap niet in de bres te springen vanuit de gemeente en ook provincie Limburg die de vergunning verstrekt heeft? Waar moeten deze mensen naar toe, wat als straks hun gezondheid hier van gaat lijden als dat nu het geval al niet is?

Wij als bezorgde inwoners zijn een petitie gestart tegen weer een volgende MEGA geitenhouderij. Deze komt op een steenworp afstand van de nieuwe wijk Hoebenakker. De volgende reactie uit de petitie zegt precies waar het omgaat. „De gezondheid van de Nederweerter bevolking gaat boven commercieel belang. Creëren van een ongezonde leefomgeving bovenop de al bestaande fijnstofproblematiek, staat haaks op een gezonde toekomst voor onze mensen (jeugd) hier in Nederweert“.

Rapporten van RIVM en Universiteiten wijzen uit dat er in de omgeving van intensieve veehouderij meer gezondheidsproblemen bestaan bij de omwonenden van 1,5 tot 2 kilometer afstand van de bedrijven. De GGD adviseert om geen bewoning toe te staan in een straal van 2 kilometer om de bedrijven. Er liggen binnen deze afstand van de geplande mega geitenstal verschillende scholen, een ouderencentrum en er wonen vele mensen die er op vertrouwen dat er toch rekening wordt gehouden met ons als burger! In Weert in het ziekenhuis stelt men al de vraag bij longproblemen of men bij een veehouderij in de buurt woont. Brengen zij het al in kaart? Maar de gemeente spreekt al deze instanties tegen en zegt dat de gezondheids risico’s niet zijn bewezen. Een verdachte stellingname.

Wilt u ons geluid ondersteunen dan vinden wij het geweldig als u onderstaande petitie zou willen ondertekenen: https://petities.nl/petitions/geen-mega-geitenstal-in-directe-omgeving-van-de-bebouwde-kom-nederweert?locale=nl

Petra Wilmsen

Advertentie

19 Reacties

  1. Zolang de gemeente nederweert finaciele belangen heeft en er partijen zijn die geen stelling en beslisingen durven te nemen veranderd er niks.
    Ik vermoedt dat er in de kelder van de gemeente een kast staat vol rapporten en onderzoeken.

  2. Wordt er ook wat gedaan aan het stoken van hout in Nederweert?
    Als je s’avonds rondloopt stinkt alles naar rook.
    De geur trekt ook je huis binnen waardoor je de rook actief inademt.
    .
    Fijnstof en andere slechte stoffen bevinden zich in de rook en is ook schadelijk voor de volksgezondheid.

    • Een goed gestookte houtkachel vindt ik lekker ruiken.
      Men kan beter druk maken over de fijnstof en andere slechte stoffen die men wel of niet ruikt.
      Bv een randweg die ze veel te dicht op de bebouwde kom willen plaatsen , of agrarische sector die veel te dicht op de bebouwde kom.

    • Ron1, die houtkachels weet je hoeveel fijnstof die wel uitstoten? In de winter als het windstil is, en wat mistig en ik loop door Nederweert, dan is het vaak niet uit te houden van de rook en de stank die van die kachels uitkomt!

    • Daarom zeg ik ook een goed gestookte houtkachel.
      Er zijn helaas mensen die niet weten hoe ze een houtkachel moeten stoken.
      Geen goede verbranding
      Nat hout
      Verkeert hout of zelfs iets anders
      Enz:

  3. De ingezonden brief gaat over iets anders dan houtkachels.

    • Klopt domdom. Maar ook houtkachels in de gemeente Nederweert zorgen rook en stank overlast. Je wilt denk niet weten wat daar allemaal in opgestookt wordt. En wat dacht je van de brandveiligheid? Denk daarbij aan de vuurkorven,gietijzeren terraskachels enz. Hoever worden deze van een woning, schuurtje, bomen, lange hagen enz geplaatst. Moeten er eerst slachtoffers vallen voor hier eens op gehandhaafd wordt. En dan praat ik nog niet over de vele schoorstenenbranden die we al in de gemeente Nederweert gehad hebben!!

    • Hier wordt ik nou zo moe van.
      Hoezo doorslaan?
      Vergeet de afzuigkappen niet wat een stank zeg.

    • denk je daar ook aan als je de barbeque ‘s zomers aan steekt om van door boeren geproduceerd voedsel te nuttigen. Van ei, tot vlees en sla en brood . Het komt wel allemaal van de boeren. Dus als je tegen de boeren bent, dan stop maar met eten. Daarbij zijn de woningen naar de boeren gekomen en niet andersom.

    • Eerst waren het kleine boeren, nu willen ze steeds groter en meer.
      En ze denken dat alles mag wat hun het beste uitkomt !!

    • Het CDA is ervoor de boeren , en de boerenbedrijven die in Brabant geen vergunning.
      meer krijgen zijn hier welkom. Alleen als de raadsleden / wethouder er dichtbij zouden wonen zullen ze wel tegen stemmen.
      Dus meer fijnstof en stank !!!
      Als ook het bedrijf op sluis 14 en ook de verzinkerij dus dit is dubbel op.
      Nou genoeg is genoeg , denk aan de toekomstige inwoners .

  4. Of het nu een gepensioneerde Arts is of een andere wereld verbeteraar, alle ingezonden brieven zijn puur gebaseerd op eigen gewin.

    Tuurlijk Produceert de agrarische sector fijnstof. Verkeer en mobiliteit produceert nog altijd een factor 3 meer fijnstof welke in principe exact dezelfde defecten en nare ziekten veroorzaakt.
    Hier word echter geen woord over gerept, want men wil natuurlijk mobiel blijven zonder extra of toenemende kosten.

    Zelfde geldt voor de randweg, landelijk beleid is om doorgaande wegen met veel verkeer uit kernen weg te halen. Wanneer je dit doet door randwegen aan te leggen spreid men fijnstofbelastingen en verbeterd men de doorstroom.(dus overall vermindering van fijnstof). Zie N275 Budschop waar alleen nog bestemmingsverkeer door de Kern gaat, en de rest over de N275.
    Omwonenden van de N266 (o.a. ouderencentrum) gunt men dit echter niet, die moeten gewoon in het fijnstof blijven zitten want de nog aan te leggen randweg komt dicht bij huizen van sommige bewoners.

    Vaak kan men aan de titel al zien dat het puur voor eigen gewin is, en het niets met dorpsbelang te maken heeft. Zo ook het bovenstaande verhaal.

    • Helemaal mee eens Roy,
      Diegene de petitie gestart zijn is puur voor eigen gewin.
      Ze hebben tientallen jaren geleden zelf besloten midden tussen de boeren te gaan wonen.
      En in die tijd was de uitstoot vele maal hoger dan nu.
      Dan hadden ze toen al moeten besluiten niet tussen de boeren te gaan wonen.
      De boeren hebben de laatste 25 jaar enorm moeten investeren voor aan alle milieu eisen te kunnen voldoen. Terwijl de gemeente Nederweert alles volbouwd richting de boeren.
      Ik ben zelf geen boer maar woon mijn hele leven (60 jaar) in de omgeving Gerrisstraat en nog steeds gezond. Mijn Vader ook geen boer heeft 70 jaar in de zelfde omgeving gewoond en is nu ondertussen de 90 gepasseerd. Dus waar zeuren ze eigenlijk over.
      Dan kan ik ook gaan klagen tegen diegene die de petitie gestart zijn.
      Open mesthoop met paardenmest wat komt daar voor damp vanaf. En ze verhuurd zelfs de meest vervuilende voertuigen die op deze aardbol nog rond rijden Tuk Tuk autootjes.
      De gemeente heeft er voor gezorgd dat de gepensioneerde boer zijn boerderij niet meer kan verkopen. Dus vind ik dat de gemeente de boerderij maar moet kopen dan kunnen ze daar de randweg neerleggen.

    • Waarom afgeven op deze petitie? Waarom zouden we blij moeten zijn met deze mega geitenstal? Het RIVM geeft aan dat er bepaalde risico’s zijn bij wonen in de buurt van een geitenstal. Als ik het goed begrijp zijn de risico’s nog niet goed wetenschappelijk onderzocht, maar het kan natuurlijk echt niet dat de gemeente een vergunning hiervoor verleend zonder dat dit onderzoek voltooid is. Vergunning verlenen zonder te weten wat de gevolgen zijn is spelen met de gezondheid van inwoners.

      Daarnaast zijn het vaak boeren uit andere gemeentes of zelf provincies die aldaar geen vergunning krijgen en daarom maar naar Nederweert willen komen. Dat moet wat mij betreft stoppen.
      We hebben al genoeg vee bij “onze eigen” ondernemers en dat vind ik wel voldoende. Kortom, Als deze geitenboer uit Leudal extra geiten wil, laat hem dan bij zijn eigen gemeente aankloppen.

    • Helemaal mee eens .iedere boer in zijn eigen gemeente ,
      Dus hier weer wat minder.

  5. Roy
    Je verhaal is ook voor eigen gewin, maar dat er in de gemeente nederweert veel
    Overlast is door de veestapel is ook een keihard feit, daar kan de sector en de politiek niet omheen, dit is toch ook aangetoont.

    • Veel overlast…. Ik weet het niet hoor. ja vooral de nieuwe bewoners van de gemeenten en een paar die altijd maar naar 1 hoek kijken. Klopt fijnstof door landbouw en vee teelt is slecht voor de gezondheid. Echter is wat roy hierboven aangeeft ook correct. De fijnstof van niet de boer maar van de burger zelf is meer schadelijk. Echter dan is men zelf de pineut dus gaat men daar niet op in. Zoals een boer de stank niet meer ruikt van zijn mest ruikt een roker de stand van zijn sigaret niet, en idem met andere geuren. Zolang je er lang genoeg in bezig bent raakt men er gevoelloos voor. Ik woon mijn hele leven in de buitenzone van nederweert ik word amper ziek (lees max 1 dag per jaar) echter bij mijn werk zitten collega’s uit de dorp en stadskernen deze zijn Vele malen vaker en langer ziek. Ik weet hier staan geen statistieken voor maar valt me toch echt op dat boeken en mensen in buitenzones veel minder ziek zijn dan anderen.en dan kijk ik alleen naar mijn omgeving. En is men voor dan is men voor en tegen dan tegen. Alleen blind kijken in 1 hoek en het steeds op de zelfde dingen gooien is ook niet slim. Techniek word beter en beter maar daar is de gewone burgen niet voor te polsen of nog niet eens te interesseren. dat ziet men in alle beroepen. Ik heb lieven een leuke boer als buur dan een zuur van de kern die op alles wat te vitten heeft. Wat is er gebeurd met leven en laten leven.. maar ja nederweert staat hier al goed om bekend bij al hun gemeentelijke dorpen..

  6. Petri
    niet alle woningen zijn naar de boeren gekomen.
    Ik denk dat de laatste jaren veel boeren naar de woningen zijn gekomen.
    zeker met de zeer grote stallen.
    Oja, alles buiten de bebouwde kom is van de boeren zeker.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie