Skip to content

Nederweert, het onoverwinnelijke dorp van de Galliërs

Redactie
24 februari 2018 | 10:00

Advertentie

Al eeuwenlang is er sprake van animositeit tussen de gemeentebesturen van Weert en Nederweert. Dat heeft oeroude historische redenen en vindt zijn oorzaak in een gestage reeks van bestuurlijke ‘ongelukjes’ vanaf het jaar 1400. Vers in het geheugen liggen de fusieperikelen. Het meest recente voorbeeld is de nog steeds lopende discussie over de vestiging van hotels in Weert en/of Nederweert. Ook in de actuele verkiezingsprogramma is zelfstandigheid en onafhankelijkheid van Nederweert een thema.

Eeuwenoude sentimenten
Wat zit er achter die eeuwenoude sentimenten? Is er méér aan de hand dan alleen maar (on-)tactisch opereren door burgemeesters? Hoe heeft Nederweert zich steeds onafhankelijk van Weert proberen te maken? En vooral: welke dubieuze rol hebben de graven van Horne (die Heer van Weert en Nederweert waren) daarin gespeeld? Amateur-historicus Alfons Bruekers vertelt er over als een van de sprekers bij de festiviteiten ter aftrap van het Van Hornejaar 2018.

Hoofdrol voor Philips
Stichting De Aldenborgh uit Weert heeft voor die aftrap een prachtig programma met lezingen, muziek, schuttersvertoon en kunst samengesteld. Dat vindt plaats op zondagmiddag 18 maart vanaf 14.30u in het Munttheater in Weert. Hierbij is de hoofdrol letterlijk en figuurlijk weggelegd voor Philips van Montmorency, de in 1568 op last van Alva onthoofde graaf van Horne die ook de baas was in Weert en Nederweert.

Barstensvol Nederweertenaren
De presentatie van Alfons Bruekers (een van de zeven gevarieerde onderdelen van het programma) heeft als titel: “Op de grenzen van het grafelijk gezag. De Hornes en de eeuwenlange animositeit tussen Weert en Nederweert”. Omdat er – weliswaar met een knipoog – heel wat oud bestuurlijk leed opgerakeld wordt en het theater zich op Weerter grond bevindt, is het éxtra belangrijk dat de theaterzaal in Weert barstensvol Nederweert-supporters komt te zitten!

Voor het uitgebreide programma en tickets zie https://www.munttheater.nl/agenda/aftrap-hornejaar-2018/

Zie ook: https://www.nederweert24.nl/2018/02/21/onthoofde-graaf-horne-komt-postuum-tot-leven-weert-magazine/

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31

Advertentie