Skip to content

Ingezonden brief | Nederweert verandert

Redactie
6 februari 2018 | 10:00

Advertentie

Deze en andere ingezonden brieven vallen buiten de redactionele verantwoordelijkheid van Nederweert24.

Nederweert verandert

Binnenkort zijn er weer verkiezingen en deze keer voor de gemeenteraad. Tijd om ons te bezinnen en de balans op te maken. Wat gaat er wel en niet goed? En hoe hebben “ze” het gedaan? Het motto “Samen groots samen doen” was veelzeggend maar is het ook uitgekomen? De hamvraag nu is: Voelen de burgers zich gehoord en begrepen en wordt dat ook in passend beleid omgezet? De gemeente is er voor de burger en niet omgekeerd. Gelukkig gaat er veel goed en is de bereikbaarheid van de gemeente ook via ICT uitstekend en bestaan er ook mogelijkheden voor persoonlijk contact. Themaraden en brainstormsessies, welke termen soms door elkaar gehaald worden wijzen in elk geval op goede wil. Communicatie is voor Nederweert van vitaal belang. Toch gaan er desondanks dingen mis en moet het huiswerk over. Er zijn nogal wat pijnpunten en gevoeligheden en het is ook niet eenvoudig daar mee om te gaan. De belangen zijn divers en soms tegenstrijdig en soms lijkt de gemeente niet bij machte om keuzes te maken.

Ik noem de Bio-industrie met haar mest en fijnstofproblematiek, de randweg of wat daar nog van over is, de centrumplannen met haar eenrichtingsverkeer. Dat heen en weer, je zou er het heen en weer van krijgen! Zitten er dan teveel ja-knikkers in de gemeenteraad? Hoe transparant is het beleid? Is de gemeente er ook werkelijk voor haar burgers en krijgt ze instemming? Verkiezingsprogramma’s zijn nu nog ver te zoeken, terwijl de verkiezingen eraan komen! Dan maar even inventariseren. De verschillende partijen:

Allereerst is er het CDA, die mijns inziens beter LTA had kunnen heten. (land en tuinbouw aanhangers) Zij vertegenwoordigen mijns inziens vooral de “boeren” belangen, waar op zichzelf niets mis mee is. Helaas komen “gewone” boeren steeds meer in het nauw door de enorme schaalvergroting met dito toename van de problemen. Onder het motto Gezond Ondernemen, verwordt de veeteelt tot een industrie. Mestfraude en fraude met kalverregistratie lijken structureel en doen de sector geen goed: ze verpesten het imago. Tel daar nog eens onzichtbare gezondheidsschade bij. De kwaden verpesten het voor de goeden, zegt onze nieuwe minister, zelf ook van boerenafkomst. En wat doet Nederweert? …….Dat kan anders, lijkt me. Dan is er de VVD, die doet lekker mee en zegt zelden nee. Daar kunnen we dus kort over zijn. Dan zijn er nog drie partijen, die er toe doen. Allereerst het JAN met wat nieuwe gezichten, dan D66 en tenslotte Nederweert Anders, een geheel nieuwe lokale partij in Nederweert.

De vraag is nu of u kiest voor oude of nieuwe politiek. Vind u dat dingen anders moeten en dat het roer om moet? Kiest u voor meer inspraak en zeggenschap van burgers vooraf en niet als de plannen al klaar zijn? Wilt u inspraak of laat het u koud en laten “zij” het maar beslissen? Het motto van de partij, waar ik me mee verbonden heb, is dat het ook anders kan. Dialoog in plaats van voorgebakken, geen vooringenomen standpunten en kiezen voor reéele mogelijkheden en geen luchtkastelen bouwen. U hoort hierover meer! Nieuw élan; nieuwe en oude gezichten! Dat kan. Ik krijg steeds meer hoop dat verandering ook werkelijk kan. Maar dat kan alleen, als wij dat willen. Nu is het moment om daar wat aan te doen!

Evert Heemstra

Advertentie

23 Reacties

  1. De kiezer ziet allen maar partijen die het anders gaan doen en partijen die luisteren naar de inwoners.

    KOM nu toch eens met echte visies!!!
    Dan pas is er echt vernieuwing en is er echt wat te kiezen!!!

  2. JAN = ouderenpartij Nederweert die alleen maar overal tegen is en nooit constructief meedenkt of verantwoordelijkheid durft te nemen.

    Nederweert Anders = voortgekomen uit NIMBY Randweg Nee schreeuwers en is feitelijke oude PvdA wijn in nieuwe zakken…

    Dus hoezo nieuwe politiek???

  3. Geachte heer Heemstra,

    Allereerst gefeliciteerd met uw plek als lijstduwer van Nederweert Anders.

    Als kiezer ben vooral benieuwd naar wat zo Anders is aan uw partij behalve de naamswijziging van PvdA naar Nederweert Anders. En waarom moet ik als lokale kiezer op Nederweert Anders stemmen in plaats van op het JAN?

    U bent behoorlijk kritisch dus het zou mooi zijn als u echt wat kunt veranderen na de komende verkiezingen. Al zal het als lijstduwer lastig zijn om daadwerkelijk op het pluche te komen. Wellicht dat uw ingezonden brief daar nog een verrassende wending aan geeft!

    Merci alvast voor uw reactie en groetjes,
    Fleur

  4. Beste Ria,
    U gaf in vorige items aan dat Nederweert Anders echt geen PvdA is. Hoogstens enkele oud PvdA leden die bij jullie zitten. Waarom lees ik dan op jullie Facebook site Nederweert Anders dat jullie vanavond samen met JAN vragen gaan stellen? Jullie zitten toch helemaal niet in de gemeenteraad? De PvdA trouwens wel.

  5. Beste dhr. Heemstra,

    U bent vrij negatief over het CDA. Betekent dat dat Nederweert Anders het CDA uitsluit als mogelijke coalitiepartner? Uw partijgenoten van de PvdA hebben tot de afgelopen verkiezingen steeds met het CDA geregeerd in Nederweert.

    En wat is de voorkeurscoalitie van Nederweert Anders?

    • U hebt blijkbaar mijn verhaal geïnterpreteerd als negatief voor het CDA maar dat is dan toch echt uw conclusie. Ik ben voor een CDA met respect voor mens, dier en milieu. U denkt al in partijen en coalities maar dit staat mijlenver van mijn verhaal. Nederweert anders is vooral een beweging, die zich ook politiek gaat manifesteren. Als u vertrouwen wilt hebben en mee wilt denken voor een schone toekomst in al zijn facetten, bent ook u van harte welkom !

    • Het CDA LTA noemen getuigt nou niet echt van open staan voor de ideeen van deze partij. Eerlijk gezegd kan ik daar alleen maar de conclusie uit trekken dat U al een mening gevormd heeft over deze partij. Evenals over de VVD, gezien de zeer korte, denigrerende opmerking.
      Ik sta open voor ideeen, ik wil meedenken over verbetering, maar heb op dit moment geen zin om in de gemeenteraad te gaan zitten. Iedere maand moeten opdraven om de raadsleden van Nederweert Anders voor te zeggen wat zij daar moeten gaan doen, daar heb ik dus geen zin in.

    • Beste dhr. Heemstra,

      Allereerst hartelijk dank dat u de tijd heeft genomen om op mij te reageren. Zou mooi zijn als u ook nog op de andere mensen kunt reageren.

      Gezien u, maar ook uw partijgenoten steeds afgeven op het CDA en roepen dat “alles anders moet” is het toch niet meer dan logisch dat de vraag komt?

      Dat hele geneuzel “we zijn een beweging” moet eens stoppen. U doet mee met de verkiezingen, dus u bent een politieke partij. Een partij die in de raad standpunten moet innemen en moet besluiten met welke partijen onderhandelt wordt over een coalitie. Daarover geeft u geen duidelijkheid.

      Het feit dat u denkt dat door een andere naam boven de PvdA-lijst te zetten de kiezers ineens wel op uw partij stemmen, zorgt er alleen maar voor dat ik nog minder vertrouwen krijg in de politiek. U pleit zogenaamd voor andere transparante politiek, terwijl Nederweert Anders de minst transparante partij is.

  6. Met dat gene wat er nu zit, daar mag de kiezer blij mee zijn.

  7. Beste Evert, je schrijft “nieuwe politiek versus oude politiek, waar kiest u voor”? En je suggereert daarbij dat de nieuwe politiek geen vooringenomen standpunten heeft maar juist de mening bij de kiezer gaat ophalen en daar vervolgens beleid op gaat maken. Ik stel me voor dat jullie dan gaan samenzitten met alle belanghebbenden van bijvoorbeeld het dossier ‘ centrumplan’. Na afloop van de sessie komen jullie tot de conclusie dat er wel tien verschillende meningen zijn. Tja, wat doe je dan als partij zonder eigen mening? Hoe geef je de mensen dan het gevoel dat je naar ze geluisterd hebt? Dat kan dus niet! Gevolg: wederom groepen mensen die teleurgesteld zijn in de politiek! Waarom als partij niet je eigen goed onderbouwde standpunten gevormd en deze krachtig en helder uitgedragen? Dát zou pas nieuwe politiek zijn!

  8. Beste Willy,

    Een voorbeeld ter verduidelijking.
    Stel je voor ik moet over 2 jaar een práchtig bloeiend park hebben aangelegd.

    Eén manier is:
    Ik kijk wat voor type park ik mooi vind. Ik maak mijn eigen PLAN en ik ga aan de slag om dat DOEL verwezenlijken.
    Ik plant prachtige exotische bomen en planten en denk over 2 jaar een park met hoge bomen en vol bloeiende planten te hebben.
    Echter..ik ben een tijdje bezig en de bomen die ik plantte gaan dood. De mensen in de omgeving zeggen: “Je moet ándere bomen planten. Kijk! Déze bomen doen het beter in ons klimaat met de grondsoort die we hier hebben. Kijk maar bij ons in de achtertuin.” Maar dat doe ik niet. Ik plant een nieuwe dadelpalm en ook weer een heleboel nieuwe exotische planten die ik zelf in m’n hoofd had. Dát was mijn doel! De kosten blijven maar stijgen Er komt iemand die slecht ter been is. Hij wil het park in maar er is geen verhard paadje. Dat zit nu eenmaal niet in het plan dus…jammer dan.   Als de 2 jaar om zijn is de situatie als volgt. Er is “een park” aangelegd waar bomen doodgaan en planten nauwelijks leven, laat staan bloeien, waarin iemand met een rollator niet kan wandelen en waarvan de kosten de pan uit rezen. De omgeving  moppert…

    Dan de TWEEDE manier:
    Ik verdiep me in de omgeving. Luister naar omwonenden. Wát groeit hier goed, stel me open voor meningen en ideeën.
    Ik maak een plan en ga aan de slag. Als ik echter een tijd bezig ben heeft iemand uit de buurt een idee.  Een klimrekje voor kinderen in de buurt.
    Wat doe ik nu? Dit stond niet in mijn plan maar is wél een goed idee. Ik stuur bij! Ik pas mijn plan aan. Buurtbewoners worden zo ook blij met het parkje. Leuk! Een paar maanden later blijkt dat er plannen komen voor een hoog gebouw naast mijn park. Dat gaat veel zon wegnemen. (De protesten van de omgeving konden de bouw niet tegenhouden) Ok. Mijn plan bijsturen dus. Andere planten uitkiezen voor die plaats. Meer schaduwplanten. Ik vraag een gesprek aan om te weten te komen wat er in dat nieuwe gebouw gaat komen. Jonge mensen! Wat fitnessdingen dus erbij, dat is leuk. Luisterend naar onderbouwde ideeën leg ik een mooi verhard paadje aan voor wandelaars. Wat bankjes om te zitten. Al met al wordt het een práchtig park waar het goed toeven is voor iedereen.

    • Beste Sjannie, ik begrijp wat je wilt zeggen, maar hiermee simplificeer je het werk van een gemeenteraad toch iets teveel. Mijn stelling is vooral dat een partij een duidelijke eigen mening moet hebben over belangrijke issues. Hiermee geven ze richting en weten we wat we wel of niet van ze kunnen verwachten. Als ze steeds aan ons moeten vragen welke richting ze op moeten, dan zijn ze feitelijk overbodig. En als ze niet weten welke bomen hier groeien, moeten we ons sowieso afvragen of ze onze stem wel waard zijn

    • Het is me nu wel duidelijk. Nederweert Anders moet dus niet in de gemeenteraad. Partijen met een duidelijke visie kunnen richting bepalen. Bijvoorbeeld de vraag: moet er een prachtig bloeiend park komen en zo ja, waar dan? Nederweert Anders kan daarna als werkgroep of commissie zorgen dat de taken worden uitgevoerd in samenspraak met zoveel mogelijk partijen.

    • Bij de vorige verkiezingen waren cda en vvd de partijen die absoluut geen uitspraken deden over de randweg. Dat ging allemaal afhangen van de onderzoeken die er gedaan werden. Nu weten we allemaal dat zowel cda als vvd koste wat kost een randweg wil. Ondanks alle negatieve onderzoeksadviezen….

      Jan was de partij die zich toen al uitsprak TEGEN de randweg en dus de enige partij die inzake de randweg woord heeft gehouden…

    • Beste mevr. Van Nierop,

      Mooi dat u de aanleg van een park gebruikt. Het afgelopen jaar zijn er namelijk plannen gemaakt voor de herinrichting van het park in Budschop. Hierbij zijn de inwoners van Budschop vanaf het begin betrokken bij het proces.

      Wat had er in dit proces anders moeten gebeuren volgens u?
      Welke rol heeft uw man gespeeld als fractievoorzitter van de PvdA om dat gedaan te krijgen?
      Wat is de inbreng geweest van de leden van Nederweert Anders in dit proces?

    • Beste Hendriks,
      Hartelijk dank voor uw reactie.
      Nederweert ANDERS is een -nieuwe- beweging. De beweging is officieel een feit sinds januari 2018
      Nederweert ANDERS is ontstaan doordat verontruste inwoners zagen dat zaken niet naar behoren verliepen in een ‘democratisch’ politiek gebeuren. De bezorgde inwoners  constateerden e.e.a. bij onderwerpen als randweg, kanaalzône, intensieve veehouderij, centrumplan… En natuurlijk heeft Nederweert ANDERS hier (met de radar op inwoners gericht) standpunten over zoals o.a.  *Betere bereikbaarheid centrum * Goede zorg  *Minder fijnstof …
      Wat fijn dat het het laatste jaar bij het park op Budschop nu beter ging en inwoners betrokken werden. Desalnietemin is er nog een hoop werk bij andere onderwerpen. Nederweert ANDERS wil ook bij nieuwe issues de inwoners vanaf de start betrekken en deze meningen/argumenten laten meewegen in besluitvorming.
      Voor meer informatie http://www.nederweert-anders.nl
      Vind Nederweert ANDERS ook op Facebook.
      Vr grt Sjannie van Nierop

    • Beste,

      Als PVDA stemmer moet me iets van het hart.
      Met lede ogen moeten we als PvdA’ers aanzien hoe onze partij binnen Nederweert compleet verdwijnt.
      Gezien de populariteit landelijk en lokaal misschien nog enigszins wel begrijpelijk maar nu gaan onze kopstukken van onze partij een nieuwe politieke “beweging” starten.
      Hoeven zij geen verantwoordelijkheid te nemen voor het falen?
      Waarom wordt er niet onder de vlag van het PVDA gestreden om weer boven te komen?
      Waarom wordt er voor de punten waar we al jaren voor staan niet gevochten om het ongelijk van de kiezer te bewijzen?
      Waarom moeten we ineens ons verschuilen achter een nieuwe beweging?
      Echte PvdA’ers vallen (vaak hard) maar staan weer op en komen boven maar lopen niet weg voor hun verantwoordelijkheid

      Mijn PVDA hart huilt

    • Beste PvdA stemmer,
      Ik nodig u van harte uit om contact met mij te leggen zodat ik u onder genot van een kopje koffie een en ander kan uitleggen

    • De minst transparante partij wordt hier bevestigd. Vele mensen vragen zich dit af dus waarom in een achterkamertje een kop koffie drinken. Eerlijk en open toegeven waarom jullie dit hebben gedaan zou jullie sieren. Jullie luisteren nu al niet naar ons zijn!

    • Beste Sjannie,

      álle partijen willen een betere bereikbaarheid van het centrum, een goede zorg en minder fijnstof. Hiermee onderscheidt N.A. zich dus absoluut niet! In alle programma’s kom je hetzelfde tegen: ze geven aan WAT ze willen, maar niet HOE ze het gaan realiseren. Niemand die een échte mening heeft en daar ook voor uit durft te komen. Als kiezer heb je hier dus helemaal niets aan. De Nederweerter politiek heeft weke knieën. Recht je rug en sta echt ergens voor!!!

  9. Beste Fan,
    dit is ZEER sarcastisch bedoeld.

  10. Frappant feit in bovengenoemd verhaal en Reacties van Medestanders is dat bij de Fijnstof discussie Linea recta naar de Agrarische Sector word verwezen. Dit terwijl de Hoofdveroorzakers van Fijnstof verkeer, mobiliteit en verbrandingsprocessen zijn (Agro sector rond de 10 a 15 %). Gemeenteraden zijn gebaat bij werkgelegenheid dus is men gunstig gezind richting Ondernemers. Daar Nederweert een agrarische gemeente is, zitten daar ook agrarisch ondernemers bij. Tuurlijk is door grootschaligheid het aantal personen welke Primair in deze sector werkzaam is, afgenomen. Kijk echter maar eens op onze industrieterreinen hoeveel bedrijven Secundair bij de agro sector betrokken zijn.
    Kortom zieltjes winnen & stemmingmakerij van de bovenste Plank zonder duidelijke wetenschappelijke basis.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie