Skip to content

Restauratie van Lambertustoren start in voorjaar 2019

Redactie
23 december 2017 | 8:00

Advertentie

Vorig jaar viel een aantal kleine brokstukken uit de Lambertustoren. Dit was aanleiding voor de gemeente om direct de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen en de toren uitgebreid te inspecteren. Uit de inspectie bleek dat er niet meteen maatregelen genomen hoeven te worden, maar wel binnen nu en drie jaar. Dit geeft de gemeente voldoende tijd om de restauratie goed voor te bereiden.

Begin augustus heeft de gemeente al uitgebreid geïnformeerd over de stand van zaken. Ze hebben toen ook aangegeven dat de uitvoering afhankelijk is van de uitkomst van het onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen in de toren. Eind september is het vleermuizenonderzoek afgerond. De uitkomsten hiervan hebben invloed op de planning.

Meeste voorbereidingen voor de aanvraag omgevingsvergunning zijn gereed
Voordat we de toren kunnen restaureren, moet er veel gebeuren zoals een historisch onderzoek, een restauratieplan/-bestek opstellen, overleggen voeren met betrokken instanties, de subsidiemogelijkheden onderzoeken en deze aanvragen. Deze werkzaamheden zijn nu afgerond.

Verplicht onderzoek volgens de Natuurbeschermingswet
In het kader van de Natuurbeschermingswet is de gemeente verplicht om te onderzoeken of de toren een verblijfplaats is voor beschermde diersoorten en of de werkzaamheden deze dieren verstoren. In april is deze quickscan uitgevoerd. De conclusie is dat het aannemelijk is dat er vleermuizen in de kerktoren zitten. Vervolgens heeft de gemeente een uitgebreid veldonderzoek laten uitvoeren. Dit verplichte onderzoek duurde van april tot eind september en bestond uit vijf bezoeken in verschillende periodes.

Twee soorten vleermuizen gevonden
Hieruit is naar voren gekomen dat er in de toren twee vleermuizen zitten: de zeldzame Grijze Grootoor- en de Gewone Grootoorvleermuis. Daarnaast is aan de buitenzijde een Gewone Dwergoorvleermuis waargenomen, die mogelijk een winterverblijf in de toren aan het zoeken was.

Maatregelen nemen om verstoring te voorkomen
Volgens bovengenoemde wet moet de gemeente in eerste instantie maatregelen nemen om te voorkomen dat de vleermuizen verstoord worden tijdens de restauratie. Als dit niet mogelijk is, dan moeten ze ervoor zorgen dat de vleermuizen tijdens de restauratie een andere plek krijgen. Bijvoorbeeld door het ophangen van vleermuiskasten.

Samen een plan schrijven
Samen met de ecoloog en onze restauratieadviseur gaan ze bekijken hoe ze dit het beste kunnen doen. Hiervoor schrijven ze een maatregelenplan. Dit wordt gelijktijdig met de aanvraag van de omgevingsvergunning voorgelegd aan de provincie. Zij dient vervolgens ontheffing hiervoor te geven. Deze procedure duurt maximaal 26 weken. Het is onvermijdelijk dat dit gevolgen heeft voor de uitvoering en de planning.

Vleermuizen hebben gevolgen voor de uitvoering en de planning
Als de gemeente geen rekening had hoeven te houden met de vleermuis, zouden ze in 2018 gestart zijn met de restauratie. De aanbesteding van het werk was dan gelijktijdig gebeurd met de vergunningprocedure. Ze zouden dan in april/mei opdracht kunnen geven, waardoor de aannemer de werkzaamheden nog voor de winter 2018 zou kunnen afronden.

Uitvoering start in 2019
Doordat ze nu eerst een maatregelenplan (mitigatieplan) voor de bescherming van de vleermuis gaan schrijven en ze hiervoor een ontheffing moeten aanvragen, kunnen ze niet meer tijdig opdracht geven aan de aannemer. De restauratiewerkzaamheden komen dan te dicht op de winterperiode. Dit betekent dat ze in het voorjaar van 2019 gaan starten met de werkzaamheden.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00

Advertentie