Skip to content

Definitief géén stemhulp bij gemeenteraadsverkiezingen in Nederweert

Redactie
20 december 2017 | 10:00

Advertentie

Dinsdagavond is de gemeenteraad van Nederweert tot de conclusie gekomen dat er definitief geen ‘stemhulp’ komt voor de inwoners van Nederweert tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. De burgemeester stelde voor om de stemhulp te financieren met de 11.000 euro die over is van de Kamerverkiezingen. De meerderheid van de raad (PvdA, VVD en JAN) stemde hiermee in, maar Jan van Nierop (PvdA) en Henk Cuijpers (JAN) maakten het voorbehoud dat ze alleen tot uitvoer zouden overgaan als er unaniem voor het voorstel gestemd werd. Het CDA hield vast aan haar standpunt dat de stemhulp betaald zou moeten worden uit het fractiebudget en niet uit algemene middelen. De stemming was niet unaniem en dus komt de stemhulp voor de gemeente Nederweert niet.

Stemhulp
Vanuit eerdere discussies bleek dat alle politieke partijen van mening zijn dat stemhulp bij de komende gemeenteraadsverkiezingen wenselijk zou zijn. De stemhulp komt het democratisch proces ten goede. Een dergelijkinstrument is in Nederweert niet eerder ingezet en kan in deze tijd van technologische ontwikkelingen worden gezien als een goede en neutrale aanvulling op de informatie die verstrekt wordt door de politieke partijen.

Vastgoedeigenaren
De Verenigde van Vastgoedeigenaren (VvVE) in Nederweert hadden eerder een voorstel gedaan om een notaris te vragen een stemhulp voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart te laten maken. De vastgoedeigenaren zou dit dan financieren. Om partijdigheid te voorkomen zouden ze alle politieke partijen vragen om een gelijke bijdrage. Mocht dat niet lukken dan zouden de initiatiefnemers de kosten van de stemwijzer zelf betalen. Bij een aantal raadsleden leidde dit initiatief tot oprechte zorgen over de eigen integriteit. “Mij is bekend dat (aankomende) raadsleden niet de schijn van belangenverstrengeling op zich willen vestigen door een partij met grote maatschappelijke belangen de verkiezingsactiviteit te laten betalen. Dit heeft mij er toe aangezet om te zoeken naar een financiering die voor alle partijen acceptabel kan zijn” aldus de burgemeester.

Het CDA vond en vindt dat de stemhulp niet gefinancierd mag worden uit de algemene middelen. Daarom werd een amendement ingediend waarin ze voorstelden om de stemhulp te financieren uit het ‘fractiebudget’. Dit kreeg echter geen meerderheid.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie