Skip to content

Tijdreis: Horecaplein Nederweert

Redactie
10 december 2017 | 10:00

Advertentie

De vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld is een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. Voor deze aflevering van ‘Tijdreis’ ging onze vaste fotograaf Ton Frenken voor u naar het zogenaamde ‘horecaplein’ op de kop van de Kerkstraat en Brugstraat. Alfons Bruekers zocht in het archief van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert naar een oude foto en schreef het bijbehorende verhaal.

Antennes
De oude foto van deze aflevering (eigenlijk is het een ansichtkaart) is nog niet zo vreselijk oud en zal van omstreeks 1970 zijn. Maar desondanks zijn de veranderingen in het straatbeeld op deze locatie opvallend groot. Het was bijvoorbeeld nog de tijd dat elk huis een stalen televisie-antennemast op het dak had staan.

[image-comparator title=”Horecaplein Nederweert” left=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/12/horecaplein-oud.jpg” right=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/12/horecaplein-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

Rustig moment
De foto is zo te zien op een rustig moment genomen want er is maar één auto in beeld. Voor tweerichtingsverkeer was er toen nog alle ruimte. Het grote winkelpand van de firma Kessels (tegenwoordig is daar de Jumbo Heerschap gevestigd) domineert de rechterzijde van de Kerkstraat. De belendende woonhuizen van toen werden later getransformeerd tot respectievelijk kledingzaak De Paerdstal en café Matchpoint.

Koperslagerij
Het open terrein aan de linkerzijde was ontstaan toen op het eind van de zestiger jaren het prachtige woonhuis van koperslagerij Victor Trouwen (Gieëne Fik) het veld had moeten ruimen. Het enige wat daaraan nog herinnert is de naam, vernederlandst tot Geenestraat. Van de oliemolen die er sedert 1723 gevestigd was, resteert zelfs nog een van de zware molenstenen die tegenwoordig in de patio van het gemeentehuis aan de Loverstraat ligt. In onze tijd is dit gebied weer bebouwd en kan men er eten en drinken Bij Guulke.

Alfons Bruekers
Stichting Geschiedschrijving Nederweert

Advertentie

1 Reactie

  1. Dae tieëd gieët veuroet………. kunne vae helaas neet tegehouje!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie