Skip to content

Tijdreis: Santa Domingo

Redactie
26 november 2017 | 10:23

Advertentie

De vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld is een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. Voor deze aflevering van ‘Tijdreis’ ging onze vaste fotograaf Ton Frenken voor u naar de Brugstraat. Alfons Bruekers zocht in het archief van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert naar een oude foto en schreef het bijbehorende verhaal.

Fiets
De oude foto, genomen vanaf het huidige horecaplein richting kanaal, zal rond de Eerste Wereldoorlog gemaakt zijn en is dus een eeuw oud. Auto’s waren er in Nederweert nog niet. Er is wel al een fiets te zien, wat dorpsjeugd en een geuniformeerde heer met een degen. Is het een Nederlandse legerofficier of een veldwachter?

HAKA
Het eerste huis links op de oude foto werd gebouwd in 1772 door tonnenmaker Jan Hillen. Later was het eigendom van leerlooier Spierings en rond het midden van de negentiende eeuw woonde er de bekende aannemer Christiaan Deckers. Omstreeks 1860 werden er een winkel en café gevestigd en dat leidde uiteindelijk in 1920 tot de oprichting van de coöperatiewinkel “St. Antonius” van HAKA-producten (zoals lucifers, nootmuskaat, puddingpoeder enz.). HAKA was een afkorting van HandelsKamer en de winkelierster was Maria Spierings. In onze tijd werd het pand afgebroken om plaats te maken voor de inrit naar de parkeerplaats van o.a. de JUMBO-supermarkt.

[image-comparator title=”Santa Domingo – Brugstraat Nederweert” left=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/11/brugstraat-oud.jpg” right=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/11/brugstraat-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

Pionier
We gaan verder aan de linkerzijde. Het tweede huis werd gebouwd in 1911 door Tra Spierings, die zijn zeldzame voornaam had ontleend aan de heilige van zijn geboortedag, Sint Tarasius. Spierings had een technische knobbel en was behalve uurwerkmaker en horlogehersteller ook pionier op het gebied van elektriciteit. Een eeuw geleden stichtte hij de eerste Nederweerter electriciteitscentrale, die even verderop in de Brugstraat vanuit een schuurtje elke avond enkele uurtjes stroom leverde voor de bewoners van het dorp. In de huidige tijd werd het fraaie pand stevig verbouwd en verdween helaas de fraaie dakkap en het voorfront.

Santa
Het derde huis werd gebouwd in 1905 als herberg door Maria Helena Scherers. Later was er de kleermakerij Scherers gevestigd. Het pand bestaat nog steeds, zowel qua gebouw als in de herinnering van generaties Nederweertenaren. Want daar werd in 1965 café-discotheek Santa Domingo (‘de Santa’) gevestigd, die voor Nederweert en verre omstreken decennialang een enorm grote aantrekkingskracht voor de uitgaande jeugd had.

Brandspuit
En waar de aan de linkerzijde de dorst werd gelest, stond de rechterzijde in het teken van blussen. Het parmantige gebouwtje rechts is de opbergloods voor de gemeentelijke brandspuit. Als er ergens brand was kwamen de brandmeesters met de sleutel van de poort aangerend om de stalling te openen en de brandspuit naar de plek des onheils te duwen, in de hoop dat daar dan voldoende water aanwezig was. En tussendoor werd de brandspuitloods ook gebruikt als cachot of gevangenis. De veldwachter hoefde met de ordeverstoorders alleen maar de straat over te steken….

Alfons Bruekers
Stichting Geschiedschrijving Nederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00

Advertentie