Skip to content

Overlast bedrijf Rumal moet stoppen

Redactie
18 november 2017 | 11:00

Advertentie

 In 2015 is aan het bedrijf Rumal, dat gevestigd is in Nederweert, een vergunning verleent waarbij de Provincie Limburg bevoegd gezag is.

Sinds de komst van Rumal is er sprake van veel overlast en hebben omwonenden klachten en is er schade geleden. Daarnaast hebben buurtbewoners slapeloze nachten door de luchtverontreiniging en de enorme vuurzee die steeds vaker ontstaat vanuit problemen omtrent het nieuwe proces” aldus de fractie JAN. “De inrichting die deels in strijd is met de omgevingsvergunning veroorzaakt veel overlast. Een onlangs verschenen rapport van de firma Blauw geeft aan dat de stofemissies ruim worden overschreden waarbij de diffuse stofemissies zelf een factor 10 tot 50 keer hoger zijn dan de afgegeven vergunning“.

De fractie JAN heeft tijdens de raadsvergadering van 14 november vragen gesteld over dit bedrijf en de overlast die het veroorzaakt in haar omgeving. De Burgemeester heeft toegezegd om de zorgen binnen de raad over te brengen naar de Provincie Limburg en de antwoorden te bespreken in de raadsvergadering van december.

Hieronder de vragen die de partij JAN heeft gesteld en worden doorgeleid naar de Provincie Limburg.

  1. De gemeente Nederweert is vanwege haar specifieke deskundigheid en betrokkenheid gevraagd om een advies bij de vergunningsverlening. Nederweert heeft eerder aan de Provincie gevraagd om te onderzoeken of de emissies en reducerende maatregelen correct zijn en de berekende geurbelasting en stofconcentraties de feitelijke situatie goed weergeven. Graag duidelijkheid welke acties er nu lopen en wat er gedaan kan worden aan de overschrijdingen?
  2. Hoe wordt omgegaan met klachten van inwoners en waarom is er niet eerder handhavend opgetreden door de Provincie?
  3. Welke specifieke maatregelen worden nu daadwerkelijk genomen om de overlast van dit bedrijf structureel te verminderen en is de Provincie bereid om meer onderzoek te doen naar de gevolgen van de te hoge geur en stofemissies?
  4. Uit een planmatige controle is gebleken dat het bedrijf Rumal op meerdere punten niet voldoet aan de eisen van de afgegeven omgevingsvergunning. In welke mate vindt toezicht en handhaving plaats van de afgegeven vergunning en hoe wordt omgegaan met overtredingen?
  5. Omdat er vaker vuur uit de schoorsteen komt van dit bedrijf kan er niet gesproken worden van een goed werkend proces. Wij vragen ons af hoelang er nog wordt getest en wat is het risico en gevaar van dit proces? Het geproduceerde gas is immers brandbaar en explosief.
  6. Waar komen de storingen in het bedrijfsproces vandaan, is er sprake van illegale opslag, zijn brandgangen vrij toegankelijk, voldoet de opslag aan de gestelde eisen en wordt voldaan aan de brandveiligheidsvoorschriften?
  7. Hoe gaan we vanaf nu verder met dit bedrijf en de overlast? Op welke wijze en in wat voor tijdsbestek gaat de Provincie en de gemeente zaken aanpakken en hoe gaat de communicatie verlopen met de buurtbewoners die zich terecht zorgen maken?

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie