Skip to content

Bolle Jan (Jan Hendrix uit Weert)

Redactie
18 november 2017 | 12:00

Advertentie

Hein Jansen en Con van Nieuwenhoven geven op dinsdag 21 november een inleiding over Bolle Jan (Jan Hendrix uit Weert). De Heemkundevereniging Nederweert nodigt iedereen uit in zaal Centraal Kerkstraat 59 Nederweert.

Eind negentiende eeuw en de eerste 40 jaar van twintigste eeuw waren tijden van grote veranderingen. Vooral de opkomst van de industrie, de invoering van kunstmest en de verbeterde transportmogelijkheden boden kansen. Echter wie zag die nieuwe uitdagingen?  Hier aan de rand van de peel was dat geen algemeen goed. Maar wie al jong zijn kansen zag was de man die wij uit de verhalen kennen met de bijnaam “Bolle Jan”.  Zijn meer dan gebruikelijke bekendheid in die tijd en ook daarna, had te maken met zijn onorthodoxe manier van zaken doen en zijn bijzondere levenswandel. Bovendien betrof het activiteiten die relateerden aan het agrarische bedrijf.  Het merendeel van de toenmalige bevolking was werkzaam in die sector en dus geïnteresseerd en nieuwsgierig naar de handel en wandel van deze ondernemer. Te meer omdat Bolle Jan de regels creatief interpreteerde, wat hem geen windeieren legde. Neem daarbij zijn bovenmatige belangstelling voor “Wein, Weib und Gesang” en u zult begrijpen dat de persoon tot de verbeelding sprak en spreekt.

Con van Nieuwenhoven heeft het nodige speurwerk naar Bolle Jan gedaan en zijn bevindingen gebundeld. Aan de hand hiervan heeft hij samen met Hein Jansen een presentatie gemaakt die wij u graag aanbieden. Even heerlijk terug in de tijd in onze eigen omgeving.

Activiteiten gepland in 2017en 2018

  • Dinsdag 19 december. Culturele avond mmv Jos Meersmans
  • Dinsdag 23 januari 2018. Historie “Pand Diverso” door Hein Jansen.
  • Dinsdag 20 februari 2018 Het verleden en de toekomst van de Noordervaart.
  • Dinsdag 20 maart 2018

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie