Skip to content

Tijdreis: Schoolstraat

Redactie
15 oktober 2017 | 10:00

Advertentie

De vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld is een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. Voor deze aflevering van ‘Tijdreis’ ging onze vaste fotograaf Ton Frenken weer voor u op pad. Plek van handeling is deze keer de Schoolstraat, gezien vanuit Lambertushof. Alfons Bruekers nam een duik in het archief van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert en leverde een oude foto en het bijbehorende verhaal.

Jongensschool
Twee markante gebouwen springen meteen in het oog. Links de voormalige ‘jongensschool’, later St. Lambertusschool genaamd. Zij was gebouwd in 1853 ter vervanging van een veel ouder schoolgebouw dat verderop pal tegen het priesterkoor van de kerk stond. In 1955 werd er nieuwbouw gepleegd en moesten de leerlingen een jaar (letterlijk en figuurlijk) overbruggen door naar Budschop te gaan, op de andere kanaaloever. In de harde winter van dat jaar, zo weten oud-leerlingen zich nog te herinneren, stak men via het dichtgevroren kanaal rechtstreeks over naar Budschop. In 2007 stopte het onderwijs in de St. Lambertusschool en werd het schoolgebouw gelukkig behouden en omgebouwd tot appartementen voor het Woonbegeleidingscentrum. Dat daarbij ondanks vele protesten het unieke en prachtige mozaïek van de beroemde kunstenaar Jean Adams in de aula van de school niet behouden werd, doet nog steeds vele Nederweertenaren pijn.

[image-comparator title=”Schoolstraat Nederweert (oud en nieuw)” left=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/10/schoolstraat-oud.jpg” right=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/10/schoolstraat-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

Pastorie
Rechts op de foto een gebouw dat de tand des tijds doorstaan heeft. In 1932 door het kerkbestuur van de St. Lambertusparochie gebouwd als woonhuis voor een van de kapelaans. De bouwstijl was toen zeer modern en is ook anno nu weer heel populair. In 1950 werd de pastorie, die een eindje verderop in de Schoolstraat lag, afgestoten en nam pastoor zijn intrek in de kapelanie. De kapelanie werd toen dus pastorie. Dat hergebruik ging niet zomaar en vergde in die tijd nog een bijzondere bisschoppelijke goedkeuring.

Beulderspaedje
Het oude en aan weerszijden met liguster- en beukenhagen omzoomde schoolpad is al lang verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een brede straat en autoblik. Aan de rechterzijde begon het Beulderspaedje, het Nederweerter ‘Verliefdenlaantje’. Daar speelde zich ook van alles af, maar dan zonder bisschoppelijke goedkeuring.

Alfons Bruekers
Stichting Geschiedschrijving Nederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58

Advertentie