Skip to content

De Bengele Beweegt – Ton Weekers in the spotlight

Redactie
10 oktober 2017 | 21:35

Advertentie

De veranderende samenleving waar participatie, ontmoeting, zelfsturing en maatschappelijk ondernemen steeds meer centraal komen te staan, vraagt om een andere rol van traditionele sportparken en aanbieders. Stichting De Bengele Beweegt streeft er dan ook naar om De Bengele te transformeren naar een buurtpark en daarmee tot dé sociale ontmoetingsplaats in Nederweert. Voor alle leeftijds- en doelgroepen is een gevarieerd, vernieuwend en kwalitatief hoogwaardig sport-, beweeg en cultureel aanbod aanwezig.  Er ontstaat een open, uitnodigende omgeving waarin wordt samengewerkt met andere maatschappelijke partners waardoor ook overdag de totale omgeving beter benut gaat worden.  De Bengele wordt een omgeving waar vrijwilligers en professionals elkaar versterken waarbij ontmoeten, ontspannen en ontwikkelen centraal staan.

  1. We gaan in gesprek met Ton Weekers
    Ik ben 57 jaar jong en geboren en getogen in Nederweert. Getrouwd met Toos en vader van Ruben, Iris en Sophie. In het dagelijkse leven ben ik manager van de afdeling Projecten Personeel Secretariaat bij de gemeente Weert. Sinds 1974 ben ik lid van vv Merefeldia. In mijn vrije tijd mag ik graag de racefiets beklimmen en een potje bridgen.
  1. Hoe kom jij namens RKSV Merefeldia in aanraking met stichting De Bengele Beweegt. Eigenlijk staat Merefeldia aan de wieg van de Stichting Bengele Beweegt. Toen de voetbalclub een aantal jaren geleden bezig was met een visie op de toekomst –ik was één van de leden van het Toekomstteam- is op een gegeven moment het gesprek aangeknoopt met collega-verenigingen en andere gebruikers van De Bengele. Nauwelijks 2 jaar later bundelden de verschillende organisaties hun krachten in de Bengele Beweegt. Toen alle deelnemende organisaties een bestuurslid moesten afvaardigen, ben ik namens de voetbalclub in het bestuur gaan zitten.
    Van het begin af aan ben ik (met de werkgroep Open Omgeving) nauw betrokken geweest bij het ontwikkelen van een visie op het gebied van de Bengele: hoe kunnen we samen de aantrekkingskracht en het gebruik van het gebied verbeteren? Welke ontwikkelingen willen we mogelijk maken in de toekomst?
  1. We hebben begrepen dat de plannen van de werkgroep zich verder ontwikkelen in een haalbaarheidsonderzoek.
    Samen met de Stichting De Uitwijck en de gemeente voeren we op dit moment een haalbaarheidsonderzoek uit: wat zijn de sterke punten van het gebied, waar liggen de kansen, hoe kunnen we die benutten? Dat gebeurt in een interactief proces waarbij zoveel mogelijk betrokkenen worden geraadpleegd. Een eerste bijeenkomst op 14 september was zeer druk bezocht. In oktober en november vinden vervolgbijeenkomsten plaats. In het voorjaar van 2018 worden de resultaten van het onderzoek bekend. Ik roep iedereen op mee te doen aan dit proces: hartstikke leuk en je komt echt in de positie om mee te denken en te doen!
  1. Wat is de meerwaarde voor de Nederweertenaar van al deze plannen?
    Het gebied van de Bengele en dat van de Uitwijck biedt een enorme potentie voor actieve en passieve recreatie, beweging en educatie. Het gebied ligt bovendien erg strategisch. Het heeft in zich “the place to be” in Nederweert te worden. In mijn droom is het gebied straks de plek waar jong en oud elkaar ontmoeten, recreëren, sport beoefenen en dingen leren. Verder dromend: de plek waar ik straks ga kijken naar mijn sportende kleinkinderen, een cursus bezoek, mijn bridgeavond doorbreng of gewoon een wandelingetje maak.
  1. Wat is jouw wens dat de stichting nog gaat bereiken?
    Ik hoop dat het de stichting lukt om het draagvlak in Nederweert snel uit te breiden. Dat veel mensen weten van het bestaan en op de hoogte zijn van de kansen die in het gebied De Bengele benut worden. En dat veel mensen zich aangesproken voelen en mee gaan doen. Om met elkaar Nederweert weer nét een beetje beter en gezelliger te maken.
  1. Wil je nog wat zeggen tegen het bestuur van de stichting?
    Nou ja, ik ben zelf één van de bestuursleden, maar toch: ik vind het bestuur nu een mooie mix van gedreven denkers en doeners die gemeen hebben dat ze geëngageerd zijn met de omgeving waarin ze wonen en leven. Daarbij hoort verantwoordelijkheid nemen voor die omgeving en naar vermogen je steentje bijdragen. Dat is met de mensen die nu het bestuur vormen goed voor mekaar!

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie