Skip to content

Vlinderwerkgroep Nederweert genomineerd voor Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg

Redactie
7 oktober 2017 | 16:00

Advertentie

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg kent de ‘Inspiratieprijs 2017‘ toe aan bijzondere projecten op het gebied van natuurbehoud in de provincie. Vlinderwerkgroep Nederweert is één van de twaalf genomineerden. Harrie Vossen heeft de Vlinderwerkgroep Nederweert in 2003 opgericht toen hij starte als Vlinderwacht in het Weerterbos. “Toen waren er in Nederweert wel mensen bezig met weidevogels, roofvogels en noem maar op, maar niemand die zich specifiek met vlinders bezig hield“.

Drie soorten
De Vlinderwerkgroep Nederweert houdt zich specifiek zich met het bont dikkopje, het spiegeldikkopje en de kleine ijsvogelvlinder. “We maken corridors vrij en bosranden open om de juist vegetatie de ruimte te geven. Daarnaast verbinden we de gebieden met elkaar. In het gebied is een grote groep die zich bezig houdt met het tellen van de vlinders“. De IVN-vuttersgroep doet vooral de nazorg. “Het is prachtig om te zien wat voor fantastische resultaten we de laatste jaren boeken. Van een paar honderd tot wel een paar duizend vlinders” aldus een enthousiastst Harry.

Uit maar liefst 40 projecten, is een shortlist van 12 genomineerden geselecteerd. Via een verkiezing in dagblad De Limburger zijn de publiekslievelingen naar boven komen drijven. De jury heeft inmiddels een finalelijst gemaakt. De voorzitter van het Cultuurfonds Limburg, commissaris van de Koning, Th.J.F.M. Bovens, reikt op 2 november 2017 de prijzen uit in de Feestzaal van het Gouvernement in Maastricht. De eerste prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000, de tweede prijs uit een geldbedrag van € 3.000 en de derde prijs uit een geldbedrag van € 2.000.

Genomineerden
De twaalf genomineerden zijn: Groengroep ODA-park Venray, Landschap Horst a/d Maas, Werkgroep Behoud de Peel, IVN afd. Maas en Niers, Groengroep Sevenum, Voorvechter van Limburgse natuur -Ton Lenders, Vereniging tot Natuurbehoud Cadier en Keer, Vlinderwerkgroep Nederweert, Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij, Stichting Sjweikeser Rèngelaot, IVN afd. Maastricht en Parkcommissie Kasteelpark Elsloo. Zij krijgen als blijvende herinnering een eikenboom aangeboden.

De genomineerde natuurprojecten zijn verdeeld over heel Limburg en werken met deskundige en inspirerende kartrekkers. Ze vormen zonder uitzondering een inspiratiebron voor landschapsbeheer en natuurbehoud, óók buiten de eigen streek. Vaak worden op semiprofessionele manier en met gedegen kennis grote groepen mensen uit de samenleving betrokken, waaronder bijvoorbeeld ook agrariërs. De projecten zijn elk op hun eigen wijze promotors van de natuur en verbinders op gebied van natuurbeheer. Groots werk voor soms kleine kerngroepen.

De jury bestaat uit Kiki van Aubel, voorzitter jury en bestuur Cultuurfonds; Edmond Staal, bestuur Cultuurfonds; Jackie Smeets, bestuur Cultuurfonds; Jan Kluskens, IKL; Chequita Nahar, Hogeschool Zuyd afd. Beeldende Kunst; Dannij Bol, Parkstad Limburg Theaters en Mariëlle van Eijs, jurysecretaris.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie