Skip to content

Kleindochter Fauve checkt woning burgemeester

Redactie
4 oktober 2017 | 15:42

Advertentie

Brandweer Limburg-Noord is woensdag 4 oktober gestart met een nieuw en uniek project, ’De Woningchecker’. Vier basisscholen verspreidt over de regio doen hier aan mee. Leerlingen worden opgeleid tot ‘woningchecker’ en weten waar ze op moeten letten bij brandveiligheid in woningen. Daarna gaan ze bij hun opa/oma een woningcheck uit voeren. Het doel is het belang van brandveiligheid onder de aandacht te brengen en bespreekbaar maken bij twee belangrijke risicogroepen, namelijk basisschoolleerlingen en senioren.

Kleindochter burgemeester Evers
De kleindochter van burgemeester Evers, Fauve, ging vanochtend bij haar opa op bezoek om de zogenaamde ‘check’ te doen. “Hiermee ontstaat interactie tussen twee risicogroepen, ouderen en jongeren,” vertelt Miriam Costello van Brandweer Limburg-Noord. Het thema brandveiligheid wordt eigenlijk nooit besproken. “Als er ergens is ingebroken dan hoor je daar van alles over, maar niet als er ergens brand is geweest”.

Fauve liep samen met haar opa en oma een rondje door het huis en stelde vragen die op de lijst stonden. “Oma, maak jij het filter van de wasdroger schoon na elke wasbeurt? Opa je moet een lampje ophangen bij het huisnummer zodat de brandweer het nummer beter kan lezen.” De lijst werd doorlopen en uiteindelijk kreeg onze burgervader deze overhandigd met aandachtspunten om de brandveiligheid in zijn woning te verbeteren.

Wat gaan de leerlingen doen?
Per school worden leerlingen van een groep door Brandweer Limburg-Noord opgeleid tot ‘woningchecker’. Ze krijgen een korte introductie over het belang van brandveiligheid en waar ze in huis op kunnen letten om brand te voorkomen, te signaleren en hoe veilig te vluchten. Na deze ‘opleiding’ zijn ze in staat om een kleine woningcheck op brandveiligheid uit te voeren bij hun opa/oma of een andere bekende oudere in hun buurt. Ook kunnen ze, waar nodig, tips en adviezen geven over brandveiligheid.

Resultaten woningcheck
Na de woningcheck worden de opa’s en oma’s  op school uitgenodigd. De leerlingen kijken terug op wat ze gedaan en beleefd hebben. Daarna geven ze een korte presentatie over wat hun opa’s en oma’s goed doen en waar nog winst te behalen valt. Tot slot volgt een interactieve presentatie voor zowel de opa’s en oma’s als hun kleinkinderen over brandveiligheid.

Deelnemende scholen
De deelnemende scholen aan dit nieuwe project van Brandweer Limburg-Noord zijn: basisschool de Klimop in Nederweert (groep 7), basisschool ’t Kempke (groep 6/7/8) in St. Odiliënberg, basisschool De Bongerd (groep 6) in Venray en basisschool de Fontein (groep 7) in Bergen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie