Skip to content

Verspreiding jodiumtabletten in Nederweert

Redactie
2 oktober 2017 | 16:23

Advertentie

De kans op een kernongeval is heel klein. De kans op een kernongeval met gevolgen voor Limburg is nog veel kleiner. Om toch zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een eventueel ongeval verspreidt de Rijksoverheid tussen 10 en 24 oktober jodiumtabletten. Ze worden verspreid als voorzorgsmaatregel. Dinsdag 3 oktober ontvangen de gezinnen die een week later jodiumtabletten krijgen, een vooraankondiging in hun brievenbus.

Wie ontvangt jodiumtabletten?
In de zone van 20-100 km rondom een kerncentrale ontvangen huishoudens met kinderen tot 18 jaar per post een doosje jodiumtabletten. Ongeboren baby’s en kinderen tot 18 jaar lopen het meeste risico om later schildklierkanker te krijgen door opname van radioactief jodium. De kans op schildklierkanker door radioactief jodium neemt af naarmate mensen ouder zijn.

Binnen de Veiligheidsregio Limburg-Noord vallen de gemeenten Beesel, Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Peel en Maas, Roerdalen, Roermond en Weert in de zone van 20-100 km vanaf de Belgische kerncentrale Tihange en/of Doel. Zwangere vrouwen kunnen ter bescherming van hun ongeboren kind vanaf eind oktober jodiumtabletten bij de apotheek of drogist kopen. Zij ontvangen hierover informatie van hun verloskundige/ gynaecoloog. Jodiumtabletten zijn na de predistributie ook te koop bij apotheek of drogist voor mensen die niet tot de doelgroep behoren.

Waarvoor zijn jodiumtabletten?
De jodiumtabletten moeten alleen worden gebruikt als er een zeer groot ongeval gebeurt met de kerncentrale Tihange. Het is belangrijk te benadrukken dat jodiumtabletten geen bescherming bieden tegen alle gezondheidsschade die bij een ongeval met een kerncentrale kan ontstaan. Ze bieden alleen bescherming tegen radioactief jodium dat vrij kan komen bij een kernongeval. In de bijsluiter in het doosje vindt u meer (medische) informatie over jodiumtabletten. De overheid geeft een duidelijke instructie wanneer jodiumtabletten moeten worden gebruikt. Dit gebeurt via mobiele telefoon (NL-Alert), internet (www.limburgveilig.nl) en de calamiteitenzender L1.

Antwoorden op de meest gestelde vragen kun je hier downloaden.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over jodiumtabletten op: www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl, bel met de Nederlandse overheid op telefoonnummer 1400 of neem contact op via Twitter (@rijksoverheid) of WhatsApp (06 5500 1400).

Voor meer informatie over de voorbereiding op een kernongeval, klik hier.

Advertentie

3 Reacties

  1. Wanneer wordt het probleem aangepakt? Die Belgen moeten de centrales gewoon dichtgooien en veilig stellen.

  2. Jij hebt makkelijk praten Fries. De economie draait erop. Jij kan vanuit het veilige Nederweert gebruik maken van aardgas

  3. Ik ben het eens met Frits, economisch belang mag niet prevaleren boven veiligheid! Never nooit niet!!!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie