Skip to content

Weer een stap verder met geurbeleid

Glendi
5 september 2017 | 14:00

Advertentie

Nadat de raad vorig jaar november had besloten dat er nieuwe geurscenario’s voor geur doorgerekend moesten worden, heeft er een berekening plaatsgevonden. Dit heeft geresulteerd in een concept-geurvisie (onderbouwing) en een concept-geurverordening (normen).

Platform
De visie en de verordening zijn besproken in het Platform Gezonde veehouderij in een gezonde samenleving. Hierin zitten vertegenwoordigers van burgers, ondernemers, Stichting Leefbaar Nederweert, LLTB, Milieufederatie, GGD, Stichting Groen, Kerngroep Limburg Gezonder, provincie en gemeente. Elk van de platformleden kijkt met zijn eigen bril en expertise. Eén van de opmerkingen was dat het wenselijk was om de visie en verordening tijdens een informatieavond te delen.

Informatieavond geur
Op 8 juni gaf Fred Stouthart van de Omgevingsdienst Zuid Oost Brabant (ODZOB) een presentatie over het onderzoek dat de dienst uitvoerde. Het was een drukke avond waarin er ook veel ruimte was voor dialoog met de aanwezigen. Uit deze bijeenkomst kwam naar voren dat de juiste geurnormen nog niet gevonden zijn.

Extra scenario
Aan ODZOB is opdracht gegeven om een extra scenario door te rekenen. Dit scenario heeft betrekking op de geurnorm die geldt voor het buitengebied dat ligt in een straal van zo’n 1.500 meter rondom de kernen Nederweert en Ospel.

Ontwerpbesluit
Het college heeft besloten de extra doorgerekende norm, in afwijking van het advies van de ODZOB, in ontwerp ter inzage te leggen en de overige adviezen van de door de ODZOB opgestelde gebiedsvisie over te nemen.

Strengste gemeente
Wethouder van Meel zegt hierover het volgende: “Met de geurnormen zoals deze nu in ontwerp ter inzage liggen, hebben we, samen met zoveel mogelijk belanghebbenden, gekeken naar de mogelijkheden die er zijn. Voorop staat dat de overlast omlaag moet, maar met deze normen is het ook mogelijk voor ondernemers om te investeren in de technieken die nodig zijn om de geurnorm ook daadwerkelijk te verlagen. Met deze normen zijn we de gemeente met de scherpste geurnormen in Limburg. Dat waren we overigens al”.

Hoe verder?
De ontwerp-geurvisie en -geurverordening liggen voor inspraak ter inzage. Tot en met 27 september 2017 kan er een reactie gegeven worden. Al deze reacties worden meegenomen bij de definitieve vaststelling door de gemeenteraad, eind dit jaar.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31

Advertentie