Skip to content

Same sterk vör oos kerk

Redactie
5 september 2017 | 19:00

Advertentie

De kerkcommissie, pastoor Koumans en het Restauratiecomité zeggen de buurtbewoners en omgeving van de parochiekerk dank voor het begrip voor de overlast van het uitslijpen van de voegen van de kerktoren. Het eentonige gebrom van de compressor en het geluid van de slijpmachines duren al enkele weken, maar zal in de loop van de volgende week voorbij zijn. Dan zal ook de stofregen ophouden en na enkele regenbuien is de “pof” verdwenen. Het uitkappen van te vervangen stenen geschiedt handmatig en geeft minder overlast.

De restauratiewerkzaamheden liggen op schema
Bij de eerdere inspectie is gebleken dat naast vernieuwing van het voegwerk en het vervangen van 3000 slechte stenen ook de torenschoot – de overgang van het metselwerk naar de  leien – vernieuwd moet worden. Bij de vorige restauratie werden daar iets te korte leien gelegd, waardoor het onderliggende hout verrot is. Er worden nu iets langere leien aangebracht. Ook bleek toen dat roeden en brugijzers van de glas-in-lood ramen opnieuw gegalvaniseerd moeten worden en de ophanging van de borden in de galmgaten een roestbehandeling nodig hebben. Een aantal mergelstenen wordt roestwerend behandeld. Deze werkzaamheden zijn in het bestek opgenomen. Onderhoud en revisie van de wijzerplaten van de kerkklokken werd pas na de steigerbouw geconstateerd en recente inspectie bracht nog meer gebreken aan het licht : zij betekenen extra herstel en een aanzienlijke kostenstijging. Vanwege mogelijke nachtvorst dienen de metselwerkzaamheden vóór 1 november gereed te zijn, maar totale afronding van het herstel is mogelijk pas begin 2018 ?

Het adoptiefonds ligt – naar het zich laat aanzien – ook op schema. Na de start met Ospel kermis volgde al gauw de vakantieperiode en toch is de 1000ste steen-adoptie al bijna bereikt. Phicoop Ospel stelt daar is een attentie voor beschikbaar. Het restauratiecomité  gaat de adoptieactie de komende tijd  opnieuw onder de aandacht brengen.

Hoe kun je een steen adopteren ? Door € 15,- of een veelvoud over te maken op NL63 RABO 0319 4215 70 t.v.n. “Samen sterk voor onze kerk”. Je giften zijn onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar.

Advertentie

1 Reactie

  1. Als ze het geld wat de ‘nieuwe randweg’ nu al gekost heeft, in de mooie kerk hadden gestoken, was dit een gemakkelijke restauratie geworden. Misschien een idee om alsnog uit te voeren? Dan kan de donatie stoppen. Men heeft er dan al genoeg aan betaald 😉


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie