Skip to content

Tijdreis: Brand bij Cis Ceelen

Redactie
3 september 2017 | 10:00

Advertentie

De vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld is een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. Voor deze aflevering van ‘Tijdreis’ gingen Ton Frenken en Alfons Bruekers weer voor u op pad. Ditmaal kozen zij een dramatische gebeurtenis in de Kerkstraat als onderwerp. Een duik in het archief van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert leverde een oude foto en het bijbehorende verhaal.

Lopend vuurtje
In de geschiedenis van Nederweert is sprake van twee grote dorpsbranden waarbij alle huizen van de Kerkstraat in één keer in de as werden gelegd. Dat gebeurde in 1592 en 1659. Door gebrek aan blusmiddelen en de woningbouw in hout en stro, brandden de huizen letterlijk als een lopend vuurtje tot de grond toe af. Maar ook in jongere tijden werd de Kerkstraat nog wel eens door brand getroffen.

[image-comparator title=”Brand bij Cis Ceelen” left=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/08/cis-ceelen-oud.jpg” right=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/08/cis-ceelen-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

Café Cis Ceelen
Menigeen kan het zich nog als de dag van gisteren herinneren: de fameuze brand van café Cis Ceelen in de Kerkstraat, op zaterdagmiddag 11 april 1970. In het boek ‘In vuur en vlam’ (over de geschiedenis van de Nederweerter brandweer) staat een uitgebreid verslag: ‘Terwijl beneden in het café bezoekers waren, ontdekte Cis Ceelen rond 15.00 uur dat op de bovenverdieping, waar hij zijn woning had, brand was uitgebroken. Hij trok een deur open en stond plotseling voor een grote vuurzee. In allerijl wist hij zijn jonge tweeling, die op de brandende verdieping verbleef, uit hun bedjes te bevrijden en in veiligheid te brengen’.

Brand meester
Het verslag gaat verder: ‘De gealarmeerde brandweer die binnen enkele minuten ter plaatse was, zag zich geplaatst tegen een uitslaande brand over de hele breedte van het pand. Vooral de rechterhelft, aan de zijde van het winkelpand van brandweerman Herman Hermans, brandde als een fakkel. Door de geweldige hitte begon het stro onder de pannen van het pand Siem te smeulen, zodat de brandweer ook dit pand moest beschermen. Nadat brandweer Weert de bescherming van pand Siem had overgenomen, kon brandweer Nederweert zich op de vuurhaard concentreren. Na een half uur werd toen het sein brand meester gegeven’. Tot zover het verslag uit 1970.

Blussen van dorst
Café Ceelen moest vanwege de brandschade worden afgebroken en werd jaren later herdoopt in café Centraal, een historische naam die terug greep op het café van Lei Konings dat op die plek in de dertiger jaren van de vorige eeuw bestond. Het oude winkelpand met de herenkapsalon en tabakswinkel van brandweerman Herman Hermans (‘van Polly’) ontkwam evenmin aan afbraak. Het enige dat daar tegenwoordig nog geblust wordt is de dorst van de bezoekers van de Irish pub ‘Wup’s Pub’ die daar nu gevestigd is.

Alfons Bruekers
Stichting Geschiedschrijving Nederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie