Skip to content

Wandel naar het hart van De Groote Peel

Glendi
2 september 2017 | 11:00

Advertentie

Wie meer wil weten over Nationaal Park De Groote Peel en zijn verleden kan op zondag 10 september mee met een Peelgids van Staatsbosbeheer voor een Rondje om ’t Elfde. Onderweg aandacht voor de cultuurhistorie, maar ook voor recente ontwikkelingen in het gebied. De excursie is ongeveer 8 kilometer lang en start om 11.00 uur bij de balie van Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 in Ospel.

Langs veenputten, vaartjes en waterplassen, sporen van het verleden
Voor veel bezoekers van De Groote Peel is het gebied rondom ’t Elfde favoriet. Het hart van dit hoogveengebied is dan ook erg mooi en gevarieerd met veel open landschap, waterplassen afgewisseld met stukjes heide en bos. Maar het landschap is niet alleen mooi, het vertelt ook veel over het verleden. Zo kan je overal de cultuurhistorische elementen herkennen uit de periode van de grootschalige turfwinning. De veenputten, vaartjes en natuurlijk de waterplassen zijn de stille getuigen van de plekken waar tot halverwege de vorige eeuw turf gestoken is.  Een aanrader voor iedereen die graag een stevige wandeling maakt en nieuwsgierig is naar de Peel en zijn historie.

Life+ Groote Peel; sporen van het heden
Tijdens de excursie ga je ook veel zien over de toekomst van De Groote Peel. De afgelopen tijd is er – in het kader van het project Life+ – Groote Peel – hard gewerkt in het gebied. Het voornaamste doel van deze werkzaamheden is het herstel van het veen. Te lage kades werden verhoogd en nieuwe kades aangelegd. Voor een betere afwatering werden stuwen geplaatst. De aanwezige watergangen werden voorzien van een waterdichte bodem en eventueel gedempt. De gevolgen van die werkzaamheden zijn zichtbaar. Zo wandel je tussen het ‘klein’ en ‘groot’ Elfde, het pad dat eerst vaak nat was, nu over een verhoogde kade. Minder kans op natte voeten dus. De gids zal onderweg ook iets vertellen over het project. Voor meer informatie over Life+: www.brabant.nl/peelvenen

Deelname aan de excursie kost € 5 per persoon. Reserveren is noodzakelijk via: www.staatsbosbeheer.nl Zorg voor stevige, liefst waterdichte schoenen, genoeg drinken en eventueel een eigen lunchpakket (voor onderweg).

En dan genieten van muziek…
Na afloop van de wandeling – om 13.30 en 15.00 uur – kan je genieten van een optreden van Jee & Vee op het Peelpodium. Zij brengen een mix van 60’s en 70’s nummers, bestaande uit de wat oudere blues, pop en singer-songwriters nummers. Uiteenlopend van de Stones, Elvis, Van Morrison, JW Roy en CCR. Een feest van herkenning! Voor een hapje en een drankje kan je bij de inpandige horecagelegenheid met serre en buitenterras, terecht. Het Buitencentrum is elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Foto: ©Marijke Vaes-Schroën | Staatsbosbeheer

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie