Skip to content

Muziek maken samen met andere kinderen?

Redactie
29 augustus 2017 | 9:00

Advertentie

Lijkt het jou ook zo leuk om samen met andere kinderen muziek te maken? Na de zomervakantie gaan de blokfluitlessen weer van start. Lijkt het jou leuk om in een groepje blokfluit te leren spelen, geef je dan op!

Je hebt dan een jaar lang elke week een half uur les (op dinsdag vroeg in de avond) en je leert van alleswat met muziek te maken heeft en het belangrijkste: blokfluit spelen! De lessen worden gegeven in zaal van Nieuwenhoven in Nederweert-Eind. Het is wel belangrijk dat je kunt lezen, dus alle kinderen vanaf groep 4 zijn welkom! Voor meer informatie of om je op te geven kun je een e-mail sturen naar info@harmoniepromusica.nl

Even voorstellen
Mijn naam is Ester de Win. Vanaf komend schooljaar (schooljaar 2017 – 2018) neem ik met veel plezier de blokfluitlessen over van Ellen van Lierop. Na 11 jaar les geven heeft ze besloten om het stokje over te dragen aan mij. Ik studeer momenteel aan Hogeschool de Kempel. Hier volg ik de opleiding Leerkracht Basisonderwijs in combinatie met het schakelprogramma Onderwijswetenschappen vanuit de Universiteit. Ik loop momenteel één dag in de week stage op een basisschool. Naast studeren ben ik veel bezig met muziek en synchroonzwemmen. Ik heb inmiddels al 9 jaar muzikale ervaring, waarvan 1 jaar blokfluit en 8 jaar klarinet bij Harmonie Pro Musica in Nederweert-Eind, en ben tevens lid van de muziekcommissie. Ik ben in bezit van het Hafabra A, B, C en D-diploma klarinet. Daarnaast sta ik ook iedere week langs de badrand om trainingen synchroonzwemmen te geven aan kinderen uit groep 4, 5 en 6, en zwem ik zelf nog actief.

Waarom muziek maken?
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat muziek slimmer maakt. Jonge kinderen die muziek maken ontwikkelen een beter geheugen dan leeftijdgenootjes die dit niet doen. Een kind dat op jonge leeftijd muziekles krijgt, wordt gestimuleerd in de leesvaardigheid omdat het kennis maakt met klank-teken koppelingen, wat wil zeggen dat het kind een teken (de noot) aan een bepaalde klank (de toon) koppelt. Ook voor de motoriek blijkt muziek maken goed te zijn: doordat een kind heel bewust grepen neemt om een bepaalde toon te laten klinken, wordt de fijne motoriek gestimuleerd. Met het gehoor vindt de controle van de toon plaats.

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, is muziek maken goed voor de sociale ontwikkeling. Als muzikant moet je namelijk rekening houden met de rest van de groep, dus ook in de muziek leer je je te handhaven in een groep. Daarnaast versterkt gezamenlijk muziek maken het groepsgevoel en de discipline. Voor meer informatie: www.muziekmaaktslim.nl

Waarom blokfluitles?
Tijdens de blokfluitlessen krijgen de kinderen stap voor stap de basisbeginselen van de muziek aangeleerd. Zo wordt er aandacht besteed aan het leren lezen van noten en ritmes, maar ook aan het samenspel en het luisteren naar elkaar. In principe is er iedere week les (met uitzondering van de schoolvakanties en feestdagen).

Natuurlijk spelen we niet alleen in de les muziek, maar doen we ook af en toe mee aan concerten, denk bijvoorbeeld aan het Kerstconcert! Aan het einde van het blokfluitjaar wordt er aandacht besteedt aan vervolginstrumenten en de eventuele keuze van de kinderen hierin. We gaan een keer bij de jeugdharmonie kijken, en daar mogen de blokfluiters gelijk instrumenten uitproberen! Een vervolginstrument kiezen is natuurlijk niet verplicht, hoewel veel kinderen hier na het jaar blokfluitles heel bewust voor kiezen. De blokfluitles is dus het begin zijn van een hele leuke muzikale hobby!

Harmonie Pro Musica
Vanaf schooljaar 2017 – 2018 zullen de blokfluitlessen aangeboden worden door Harmonie Pro Musica. Dit betekend dat, wanneer je je aanmeldt voor de blokfluitlessen, je gelijk lid wordt van de harmonie. Contributie hiervoor bedraagt €5,00 per jaar voor de harmonie. Voor dit bedrag ben je ook uitgenodigd voor alle ledenactiviteiten van de harmonie. Het lesgeld bedraagt €3,50 per les.  Dit is inclusief schriftje en eventueel extra materiaal. Het lesboek en de blokfluit zitten niet in dit lesgeld inbegrepen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie