Skip to content

Subsidie voor afkoppelen regenwater

Glendi
15 augustus 2017 | 10:00

Advertentie

Klimaatverandering zorgt voor steeds meer extreme regenval en wateroverlast. Daar kunnen we samen iets aan doen! Simpelweg door het afkoppelen van de regenpijp zodat het water niet meer in het riool stroomt, maar in de tuin. Maak gebruik van de interessante subsidieregeling!

Waterschap Limburg en 15 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg hebben samen het startsein gegeven voor subsidieregelingen in de strijd tegen wateroverlast.

Extra stimulans
De regeling is bedoeld als extra stimulans voor onder meer burgers, bedrijven en woningbouwverenigingen om zelf bij te dragen aan het voorkomen van wateroverlast. Door de regenpijp in je tuin af te koppelen van het riool met vuilwater, wordt het regenwater in de tuin vastgehouden waar het in de grond zakt. Bij hevige regenbuien voorkom je op deze manier dat de riolering het overtollige water niet meer aankan, straten blank komen te staan of nog erger, het water de woning binnenkomt.

Subsidie
Inwoners die hun regenpijp willen laten afkoppelen, kunnen gebruikmaken van de subsidie. Het subsidiebedrag en de voorwaarden verschillen per gemeente. Geïnteresseerden kunnen bij de gemeente terecht voor advies over de mogelijkheden, wat de kosten zijn en welk subsidiebedrag daarbij hoort.

Op de gemeentesite en www.waterklaar.nl vind je meer informatie over het afkoppelen en de subsidieregeling.

Advertentie

8 Reacties

  1. Het is al afgekoppeld. Beter gezegd, nooit aangesloten.
    Maar dan zal er vast geen subsidie zijn.

  2. is zoiets eigenlijk eenmalig of krijgen mensen die daar aan meedoen jaarlijks een subsidie?

    • Wat denk je zelf? Je krijgt eenmalig een (gedeelte) vergoed van de kosten die je maakt om het regenwater af te koppelen van het riool.

    • Nou sorry hoor, zo raar is die vraag toch niet? Je koppelt het water toch ook voor altijd af? Huursubsidie krijg je toch ook niet voor 1 keer!? Als je afkoppelt ben je verplicht het voor altijd zo te laten, ook bij verkoop can je huis lees ik, dus in mijn ogen geen rare vraag, maar goed…

    • De bedoeling van het afkoppelen van regenwater van het riool is het verminderen van verdroging. Het klimaat is aan het veranderen. Hogere temperaturen betekent dat er sneller verdroging is. Door het afkoppelen kan het regenwater ter plekke in de grond zijgen. Je hoeft minder snel te beregenen en natte grond betekent ook dat het niet zo warm is op die grond.
      Met de subsidie moet je iets “degelijks” maken. Iets wat niet snel kapot gaat. Iets met levensduur. Iets wat weinig onderhoud vraagt. Dan heb je er daadwerkelijk profijt van.

  3. Dan denk ik dat ik met de subsidie een nieuw huis ga bouwen met regenpijpen op het riool. Kan ik daarna weer subsidie aanvragen.

    • En de gemeente stelt geen eisen aan het bouwen van je nieuwe huis wat betreft regenwaterafvoer.

      En ondertussen maar mopperen op de overheid dat ze het geld over de balk smijten. Maar zelf weten we nergens vanaf. Nee, ik ben altijd heel zuinig.

    • Beste Nico,

      Bij het bouwen van nieuwe huizen stelt de gemeente eisen aan de afvoer en infiltratie van (hemel)water. In de nieuwbouwgebieden zorgt de gemeente bij de aanleg van de infrastructuur voor een gescheiden systeem. Als je elders bouwt dient je op eigen terrein te infiltreren. In beide gevallen kom je niet in aanmerking voor deze subsidie. Wil je hierover meer weten, neem dan contact op via info@nederweert.nl..


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie