Skip to content

Wapenbroeders Ospel – Herdenking in Henri-Chapelle

Redactie
11 augustus 2017 | 10:22

Advertentie

De 7de Amerikaanse divisie “The Lucky Seventh” heeft deelgenomen aan de bevrijding van Nederweert en Ospel in het bijzonder. De divisie was na de gevechten in Overloon gestationeerd in Meijel en van daaruit werd deelgenomen aan de bevrijding van onze gemeente.

De Duitsers verdedigden hardnekkig een strook aan de overkant van de Noordervaart vanaf  het kanaal Wessem-Nederweert (Eind) tot Venlo. Bij deze gevechten zijn in Nederweert en voornamelijk op het gebied van Ospel  17 militairen van deze divisie om het leven gekomen. Zij zijn aanvankelijk allen begraven op de Amerikaanse begraafplaats  in Henri-Chapelle gelegen in de Voerstreek (B) enkele kilometers  over onze zuid-grens bij Hoog-Crutz-Noorbeek. Momenteel bevinden zich nog 10 tot 12 graven van de in onze gemeente gesneuvelden op de begraafplaats in Henri-Chapelle.

Om hen,  die hun leven gaven voor de vrijheid van ons dorp te eren, organiseren  de Wapenbroeders (ex.militairen) afd. Ospel jaarlijks een herdenking tesamen met de Heemkunde Vereniging Nederweert.

Dit jaar vindt deze reis plaats op zaterdag 19 augustus a.s. Tevens wordt een bezoek gebracht aan het schitterende nabij  gelegen stadje Aubel.

In de namiddag bezoeken we de stad Malmedy Dit is de hoofdstad van een van de vroegere Ostkantons. De Ostkantons (Eupen, Malmedy en St.Vith ) zijn voormalige Duitse gebiedsdelen die na de eerste wereldoorlog zijn overgegaan naar Belgie en nu zelfstandige kantons vormen met eigen deelregeringen binnen Belgie, vergelijkbaar met Vlaanderen, Wallonie en Brussels Gewest.

Nabij Malmedy waar zich het Ardennen Offensief afspeelde  bevindt zich een museum, dat tijdens de reis desgewenst bezocht kan worden. De reis is in eerste instantie bedoeld voor de leden van De Heemkunde Vereniging en de Wapenbroeders Ospel en hun donateurs. Indien de bus niet is volgeboekt kunnen anderen ook aan deze reis deelnemen.

Opgave is mogelijk bij mevr, Mia Gubbels tel. 632821 of 06 50601803  en mail miagubbels12@gmail.com. Kosten € 50,– pp, inclusief lunch en diner.

Datum  : Zaterdag  19 augustus  2017
Vertrek : 8.30 uur per touringcar , instappen vanaf 8.15 uur.
Opstapplaats en parkeergelegenheid: voetbalterrein Eindse Boys aan de Baldessenweg 1c te Nederweert-Eind  (achterzijde café-restaurant  Bi-j Le-nie)

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie