Skip to content

Brand in kippenbedrijf Eindhovensebaan Nederweert

Redactie
15 juli 2017 | 18:29

Advertentie

Zaterdagmiddag is er brand uitgebroken bij een kippenbedrijf aan de Eindhovensebaan in Nederweert.

Brand
De brand is door een voorbijganger rond 18:00 uur ontdekt. “Ik zag rook aan de achterkant uit de stal komen. Eerst dacht ik dat er een auto in brand stond.” De brandweer is met groot materieel uitgerukt on de brand te bestrijden. In de stal zitten legkippen.

Voermachine
Volgens een woordvoerder van de brandweer is de brand uitgebroken in een voermachine. De brand heeft zich verspreid over de verdieping van de stal. Een onbekend aantal kippen is omgekomen.

Omgeving
Er komt geen asbest vrij bij de brand. Wel is er veel rookontwikkeling. De straten in de omgeving zijn afgezet. De brandweer adviseert om zoveel mogelijk uit de rook te blijven.

Moderne kippenstal
Het kippenbedrijf aan de Eindhovensebaan is een modern bedrijf met scharrelkippen. Aan de voor- en achterzijde is een goede watervoorziening, speciaal voor de brandweer, waardoor deze snel heeft kunnen handelen en heeft kunnen voorkomen dat de brand uitslaand werd. In de stal bevonden zich zo’n 76.000 kippen. Nog niet duidelijk is hoeveel kippen zijn omgekomen.

Rond 19.45 uur werd het sein brand meester gegeven. De Voedsel- en Warenautoriteit is ingeschakeld om te kijken wat te doen met de kippen die de brand hebben overleefd.

https://www.facebook.com/Nederweert24/videos/vb.289151634467808/1355165171199777/?type=3&theater

Advertentie

17 Reacties

    • Fons je bent meer een Daamen dan een heer. Beetje anoniem als een kip zonder kop lopen ageren tegen alles wat maar te maken heeft met de agrarische sector en daarbij aangeven dat alle info eenzijdig is en van de sector zelf komt. Wij van WC eend adviseren WC eend noemde je het, Ik weet niet of je het in de gaten hebt maar je doet nu precies hetzelfde met je rapport van Wakker Dier. Het enige verschil is dat de rapportages vanuit de agrarische sector wel wetenschappelijk zijn onderbouwd. Volgens mij ben je rijp om opgenomen te worden op de afdeling waar je manager bent.

    • Daarbij moet je ook nog optellen dat Wakkerdier zelf nooit echt iets heeft veranderd, dit waren boeren zelf of andere organisaties die werkelijk samenwerken met boeren.

    • Dat vind ik een leuke. Van welke afdeling ben ik volgens jou manager?
      De rest van je commentaar is zo´n onzin dat ik er niet eens op ga antwoorden.

  1. Binnen 2 uur onder controle door snelle actie brandweer en goede blusinstallatie.
    Sjapoo voor de brandweer.

    @ all bovenstaande reacties:
    In londen brand een flat tot de grond af met 12 doden. In NL zeurt men over een paar kippen.
    Als in Londen zo een installatie beschikbaar was geweest was het aantal doden wellicht ook lager geweest!

    • Zeker lof voor de brandweer maar de vergelijking met de brand in London is onzinnig.

  2. Dit is niet alleen een drama voor de kippen, maar ook zeer zeker voor de ondernemer en zijn gezin. Niemand wil dit en van achter het toetsenbord de hele sector de schuld geven, daaruit blijkt niet alleen een totaal gebrek aan fatsoen, maar ook een totaal gebrek aan realiteitszin. Deze ondernemer heeft een enorm hart voor zijn dieren en zijn bedrijf. Dat wordt zo makkelijk onderschat door eenieder die zich laat hersenspoelen door allerlei lompe stichtingen als Wakker Dier, dat het een schande is.

    • Dat de ondernemer hart voor zijn bedrijf heeft en dat deze brand een drama voor hem is wil ik graag geloven. Dat hij hart voor dieren heeft niet. Anders stop je er geen 76.000 in een stal. In deze sector zijn dieren producten die fabrieksmatig geproduceerd worden.
      Dat er in de intensieve veehouderij vorig jaar meer dan 200.00 dieren zijn omgekomen door stalbranden is een vrij makkelijk te controleren feit. Waarom het vermelden van dit aantal en de roep om maatregelen onfatsoenlijk zou zijn of een gebrek aan realiteitszin toont ontgaat mij. Ik vind niet dat uit piëteit met de ondernemer hierover gezwegen moet worden.
      Vorig jaar waren er alleen in Nederland 24 stalbranden. Dit jaar tot nu toe 15. Dat is bijna een brand elke 2 weken. Ik vind dat een serieus probleem dat best vermeld mag worden.
      Ik laat mij zeker niet hersenpoelen, door wie dan ook. Voor ik mij ergens een mening over vorm raadpleeg ik eerst meerdere informatiebronnen.
      Verder zou ik het rapport van Wakker Dier eerst maar eens lezen voor dat je die mensen lomp noemt en van schande spreekt.

    • 100% mee eens Martin!

  3. Fons,
    Als jij daadwerkelijk de persoon bent waar in bovenstaande berichten naar verwezen word, dan vind ik het beneden alle peil dat je als vertegenwoordiger van een politieke partij hier anoniem de agrarische sector in diskrediet probeert te brengen.

    WIJ als consumenten zijn er verantwoordelijk voor de wijze waarop in deze sector geproduceerd moet worden. Als men met 50 koeien / 800 varkens of 30.000 kippen normaal de kost kon verdienen weet ik zeker dat menig boer graag naar deze tijd terug wil.

    • Beste Ron,

      Ik heb geen flauw idee wat je bedoelt. Naar welke persoon wordt volgens jou verwezen in bovenstaande berichten? Je schijnt te denken dat ik vertegenwoordiger ben van een politieke partij. Hoe komt je aan dat idee?
      De persoon die schrijft onder de alias ´Lekker anoniem´ schijnt te denken dat ik manager ben van een afdeling waar je kunt worden opgenomen. Ook zo´n raar idee waar hij/zij geen verklaring voor geeft.
      Vorig jaar meer dan 200.000 dieren verbrand. Maar daar mag je dan niks van zeggen want dan breng de veehouderij is diskrediet.

      Zoals ik al eerder schreef, afwentelen op de consument is te makkelijk. Je hebt als ondernemer ook een eigen verantwoordelijkheid.

      Bovenstaand artikel gaat over een brand. Die brand werd opgemerkt door een voorbijganger. Dat roept toch wat vragen op. Was er geen brandalarm? Waarom is er geen sprinklerinstallatie? Waarom is er geen vluchtmogelijkheid voor dieren in geval brand? Komt allemaal door de consument? Of zijn het toch misschien ook keuzes die de ondernemer maakt?

    • Fons denk eens goed na over wat je allemaal schrijft.
      Vluchtmogelijkheden voor de dieren.?
      Als wij mensen het al niet geregeld kunnen krijgen dat er geen slachtoffers meer bij een woningbrand vallen, met brandalarm, vluchtroutes etc. hoe wil je het dan hebben voor dieren.?
      Hoe vaak komt het nog voor dat een buurtbewoner cq voorbijganger een brand opmerkt bij een woonhuis.????????
      Ee.a. wil niet zeggen dat het niet erg is dat er zoveel kippen “gesneuveld” zijn maar plaats het wel in een eerlijk plaatje.
      Zoals je het nu schrijft komt het bij mij over of de “boer” verzaakt heeft.
      Hij had voor vluchtroute’s, brandalarm etc moeten zorgen.

    • Het is niet raar om te vragen naar vluchtmogelijkheden. Bij mensen vinden we dat normaal. Je zou kunnen denken aan een opvanglocatie buiten de stal. Het zal zeker niet makkelijk zijn een stal vol dieren naar buiten te krijgen. Maar wat is het alternatief? Dan laten we de dieren maar verbranden of stikken in de rook? Bedrijfsrisico? Eigenlijk zou je bij het ontwerp van een stal al rekening moeten houden met evacuatie. Dat doen we bij gebouwen waar grote groepen mensen samen zijn ook.

      Ik impliceer niet dat de boer verzaakt heeft maar vragen stellen bij de zoveelste stalbrand is niet vreemd. Een brandalarm met automatische melding naar de brandweer en de veehouder lijkt me trouwens wel het minste. Zo duur is dat niet. In bovenstaand artikel wordt niet vermeld of zo´n alarm er wel of niet was.

      Als er elk maand een dode zou vallen bij een brand in een bejaardentehuis zouden we ons ook afvragen hoe het zit met brandalarm, sprinklers en vluchtmogelijkheden. Sterker nog, er zouden tot in de tweede kamer vragen over gesteld worden. Als dieren omkomen bij een brand vinden we dat blijkbaar normaal. Het feit dat er zo ongeveer elke twee weken een stalbrand is toont wat mij betreft aan dat er iets fundamenteel mis met stallen in de veehouderij.

    • Of met de blustechniek van de brandweer gecontroleerd uitbranden…..

    • Beste Fons, natuurlijk ben je helemaal vrij om naar deze zaken te vragen.
      Ook is het zo dat het natuurlijk niet goed te praten is dat er zoveel dieren omkomen bij een brand.
      Ik vraag alleen aan e.e.a juist te zien, een vluchtmogelijkheid voor dieren heeft alleen nut als alle wanden van een stal bij een brand opengaan staan, maar dat zorgt dan wel voor een nog meer voeding voor de vlammen.
      Kippen lopen, zoals bekent van als een kip zonder kop, daar naar toe waar geen of minder vuur is, dat er dan vaak geen ontsnappen meer mogelijk is moge duidelijk zijn.
      Een boer/ondernemer zit er echt niet op te wachten dat er brand uitbreekt.
      Ik zie meer heil in het toepassen van niet of slecht brandbare materialen, brand/storingsmelders op elektronische apparatuur en/of zelf-dovende voorzieningen op deze apparatuur.
      Dit blijkt hard nodig te zijn vooral nu de temperaturen iedere zomer hoger schijnen te worden en deze apparatuur vaak hun warmte niet of niet voldoende kwijt kan.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie