Skip to content

Geslaagde discussiebijeenkomst over het buitengebied

Glendi
11 juli 2017 | 8:00

Advertentie

Nederweert Anders organiseerde op 4 juli een discussiebijeenkomst over het buitengebied van Nederweert. De bijeenkomst werd met ruim 65 deelnemers goed bezocht. Nadat een 4-tal sprekers vanuit verschillende invalshoeken hun kijk op het Nederweerter buitengebied hadden gegeven, ontstond een levendige discussie in en met de zaal. Belangrijkste conclusie: laten we in ieder geval dit soort avonden blijven organiseren om met elkaar het goede gesprek te kunnen blijven voeren.

Het buitengebied is een ‘hot item’ in Nederweert. Nederweert is met méér dan 3 miljoen kippen en 225.000 varkens een concentratiegebied op het terrein van de intensieve veehouderij. Verdragen de belangen van de agrarische bedrijvigheid zich met die van milieu en ecologie? Hoe zit het met de gezondheidsaspecten voor de burger van Nederweert en hoe blijft Nederweert een aantrekkelijke gemeente om te recreëren? Zijn er ook andere kansen voor het buitengebied van Nederweert? Dat waren de thema’s van de avond.

Jonge ondernemer Koen van Eijk beet de spits af bij de inleiders. Hij ging in op het belang en de ontwikkeling van de intensieve veehouderij in Nederweert. Hij lichtte daarbij toe welke investeringen de sector zich inmiddels al getroost heeft om het evenwicht met de omringende omgeving te herstellen en bewaren.

Marij Vaes brak namens de Werkgroep Gastvrij Nederweert een lans voor het beter benutten van de toeristisch-recreatieve potenties van het buitengebied. Haar bijdrage werd gelardeerd met fraaie fotografische weergaven van de natuur in Nederweert.

Hans Heijnen, directeur van de Natuur- en MilieuFederatie Limburg schetste de problemen die met de intensieve veehouderij samenhangen: van ammoniakuitstoot, fijnstof en geurhinder tot landschappelijke kwaliteit. Hans nam zijn luisteraars mee in de afspraken die de sector en de overheid in Limburg hebben gemaakt.

Last but not least vertelde oud-huisarts Evert Heemstra over de gezondheidsaspecten. Met name de fijnstofproblematiek kreeg in zijn bijdrage ruim de aandacht. Heemstra maakte duidelijk dat er een onweerlegbaar verband bestaat tussen de nabijheid van een concentratie van intensieve veehouderij en het voorkomen van ernstige long- en luchtwegproblemen bij mensen.

De discussie met de zaal was open en vrij. Ook al liepen de opvattingen op onderdelen nogal eens uiteen: voor iedereen was duidelijk dat het belangrijk is de nuance in beeld te houden en met elkaar in gesprek te blijven. Nederweert Anders kan terugkijken op een geslaagde bijeenkomst!

Nederweert Anders
Eind 2016 heeft zich een aantal geëngageerde burgers samengepakt in de beweging Nederweert Anders. De groep wil andere politiek, méér betrokkenheid van burgers, een meer zuivere afweging van alle belangen bij de besluitvorming in het openbaar bestuur. Een rationele en volwassen dialoog over de thema’s die er in Nederweert toe doen. De wens is kortom: een andere benadering van het openbaar bestuur, andere politiek!
Nederweert Anders is op zoek naar frisse geesten om haar ambities verder te brengen. Mensen die mee willen denken en discussiëren, maar ook mensen die dit gedachtengoed in de politieke frontlinie willen verspreiden. Geïnteresseerd? Neem contact op met Ria Stienen (ria.stienen@upioz.nl) of Ton Weekers (tonweekers@planet.nl)

Advertentie

2 Reacties

  1. Waarom vinken de mensen zoveel emotie Boos aan ????
    Er is al bewezen dat er te veel vee is ,ook door overheid .
    Met alle gevolgen die het heeft.
    Steeds meer kinderen en volwassene hebben luchtweg problemen .
    En de recreatie mag ook wel een boost hebben ,
    Bijvoorbeeld een recreatie strand met een speeltuin !

  2. Al jaren veel van dezelfde bla bla verhalen op dit soort bijeenkomsten.
    en nog steeds geen harde maatregelen.
    wel veel beloftes door de gemeente/overheden en de sector.
    veel mensen gaan hier niet naar toe om deze reden.
    en de stallen worden nog steeds gebouwd, ondanks alle dialogen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie