Skip to content

Geurnorm in stapjes omlaag

Glendi
7 juli 2017 | 9:00

Advertentie

Samen werken aan een goede leefomgeving. Dat wordt op diverse manieren gedaan. De gemeente is momenteel bezig met het opstellen van nieuwe regels voor geur voor het buitengebied. Begin juni vond in Ospel een boeiende en goed bezochte informatieavond over dit onderwerp plaats. Was jij er niet bij, lees dan hier het verslag. Het was druk in de Haaze-hoof. Na de opening presenteerde Fred Stouthart van de Omgevingsdienst Zuid-Oost Brabant (ODZOB) de resultaten van het onderzoek naar de normen voor geur van veehouderijen. ODZOB onderzocht in opdracht van de gemeente de effecten van het verlagen van de norm voor geuruitstoot voor de ontwikkeling van agrarische bedrijven en de woonomgeving.

Investeren in technieken
Bij een verlaging van de geurnorm zullen agrariërs die hun bedrijf willen uitbreiden meer moeten investeren in technieken. Verlaging van de geurnorm heeft effect op langere termijn als er nieuwe vergunningen door bedrijven worden aangevraagd.

Ruim voldoende
Na het informatieve deel was er een discussie in groepjes. Vragen zoals ‘Welk cijfer geeft u uw woonomgeving?’, ‘Waarvan hebt u overlast?’ en ‘Welke norm zou u de gemeente adviseren’ kwamen aan de orde. De tafeldiscussies vonden met respect voor elkaars mening plaats. De conclusie is dat over het algemeen genomen de woonomgeving in Nederweert als ruim voldoende wordt ervaren. Overlast is er niet alleen van geur van agrarische bedrijven, maar ook van andere zaken zoals verkeer.

In stapjes omlaag
Bewoners maken zich zorgen over hun gezondheid. Door plannen voor bedrijfsuitbreiding op tijd met de omgeving te bespreken, kan er begrip ontstaan. Het aanpassen van de geurnorm is een onderdeel van een groter proces om te komen tot een betere leefomgeving in het buitengebied. Omdat de technieken voor agrarische bedrijven steeds beter worden, kan het in stapjes omlaag brengen van de geurnorm een optie zijn.

Ontwerpbesluit
Het thema geur en veehouderij leeft onder bewoners en bedrijven in het buitengebied. Met name de discussie in de groepen leidt tot meer begrip voor elkaar en meer inzicht voor de gemeente in wat er leeft onder de bewoners. Het college neemt de uitkomsten van de avond mee in het vervolgtraject. Dit start met het nemen van een ontwerpbesluit. Iedereen kan op dit besluit reageren via een inspraakprocedure. Eind dit jaar neemt de raad een definitief besluit over de geurvisie.

De presentatie en het verslag vind je op de site van de gemeente Nederweert.

Advertentie

4 Reacties

  1. Ik woon al mijn hele leven lang in het platteland. tot op heden ben ik amper ziek laat staan dat ik gezondheidsproblemen heb (zover bekend) De gezondheid word steeds aangekaart en onderzocht door mensen die niet in de gebieden wonen. Veelal is de geur voor mensen die het niet gewend zijn de hoofdoorzaak. Ikzelf ruik dit niet omdat ik sinds mijn geboorte in deze geuren leef. Net zoals de stadsmensen de autogassen niet ruiken die overal zitten maar voor lief genomen worden. Of mensen die langs het spoor wonen en de treinen niet meer horen. Gezond zal het nooit zijn dat is een feit. Maar overdrijven en niet naar de andere kanten van de munt kijken is ook niet wijs. let daarbij wel op met de huidige ontwikkelingen dat dit langzaam voor zowel stad en platteland beter word. Techniek word steeds beter echter of alles zo acuut moet dat betwijfel ik zeker omdat de boeren het al hard genoeg hebben door de strenge Nederlandse regelgeving die ook nog vaak veranderd waardoor boeren weer kost hoge veranderingen moeten maken.

    • Beste Roy,
      Je zegt de gezondheid wordt steeds aangekaart en onderzocht door mensen die niet in de gebieden wonen. Je hoeft niet in een gebied te wonen om iets te onderzoeken of problemen aan te kaarten.
      Ik woon niet in de tropen maar ik zou wel een onderzoek naar de verspreiding van malaria kunnen doen en aan de hand van de resultaten een advies kunnen geven aan de lokale bevolking.

  2. De maatregelen voor vervuilende bedrijven worden voor alle industrien in heel nederland worden zwaarder, dit geld ook voor de veeindustrie,nerderweert staat nog altijd bovenan met de overlast veroorzaakt door deze industrie.
    Dus de vervuiler betaald, als ieder zijn die eigen vervuiling voorkomt en opruimd zijn er heelwat minder problemen

  3. Zeker de vervuiler kan zelf ook betalen ,vooral word er steeds meer uitgebreid .
    Er zijn ook steeds meer kinderen met problemen met de longen en ademhaling !!!
    Er zijn al teveel grote bedrijven voor veeteelt ,genoeg is genoeg..


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie