Skip to content

Terugblik op kennismakingsavond NEWECOOP met verenigingen

Glendi
4 juli 2017 | 14:00

Advertentie

In samenwerking met de gemeente Nederweert heeft de onlangs opgerichte Nederweerter Energie Coöperatie (NEWECOOP) zich op 28 juni gepresteerd aan de verenigingen in Nederweert, met name de verenigingen die gebouwen en terreinen in eigendom hebben en/of beheren. Ongeveer 15 personen vertegenwoordigden 9 verenigingen, met een totaal van meer 2.000 leden.

Na een korte onderlinge kennismaking, onder leiding van Jan van Riet van de gemeente, werden door Cor de Nijs, voorzitter van Newecoop, het ontstaan, de visie en de doelstellingen van de energie-coöperatie uitgelegd. Daarna ging Leo Roos, penningmeester van Newecoop, nader in op de mogelijkheden die de verenigingen hebben om zelf bij te dragen aan een duurzamer Nederweert. Uiteraard is daarbij besparing op de energie-rekening voor elke vereniging zeer interessant. Denk daarbij vooral aan de kosten van verlichting in het gebouw en de sportverlichting buiten.

Newecoop kan adviseren over de inzet en aanschaf van kostenbesparende LED-lampen. Daarnaast kan het dak van het clubgebouw mogelijk worden benut voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook daarbij is het kostenplaatje bepalend. Een interessante mogelijkheid is om het dak tegen een vergoeding te verhuren aan Newecoop voor het ontwikkelen van een postcoderoos. Dit is een vorm van energie-opwekking waarbij derden, leden van Newecoop, gezamenlijk de zonnepanelen betalen en gedurende 15 jaar voordelen ontvangen in de vorm van een gegarandeerde vrijstelling van energiebelasting. Samen met de verhuur van het dak door de vereniging snijdt het mes aan twee kanten. Grote energiemaatschappijen hebben daarop geen invloed en de voordelen blijven binnen de eigen Nederweerter gemeenschap.

Na de pauze was er ruimschoots gelegenheid om met elkaar meer in detail van gedachten te wisselen. De nodige concrete plannen en ideeën kwamen op tafel. Daarbij bleek dat meerdere verenigingen zich al eerder hadden georiënteerd op het vlak van energie, maar bij gebrek aan kennis en de zorgen om de financiële aspecten waren deze ideeën nog niet concreter uitgewerkt. Newecoop gaf aan daarvoor het juiste intermediair te willen zijn. Ter plekke werd afgesproken dat Newecoop en enkele voetbalverenigingen samen enkele mogelijkheden nader gaan bekijken.

Bij het afsluiten van de avond, die ook werd bijgewoond door wethouder Theo Coumans, konden de nodige nieuwe leden door Newecoop worden bijgeschreven.

Het bestuur van Newecoop gaat er van uit dat dit zeker niet de enige keer is dat met de verenigingen wordt overlegd. Mogelijk dat bij een volgende gelegenheid ook andere verenigingen aanschuiven.

Let op: komende woensdag 5 juli komen we op bezoek in de Reigershorst te Nederweert Eind vanaf 19.30 uur. En donderdag 6 juli om 19.30 uur in de Haazehoof te Ospel. Iedereen is welkom.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie