Skip to content

Groots suikerfeest in Nederweert

Redactie
29 juni 2017 | 10:01

Advertentie

Woensdagmiddag was het eerste Suikerfeest in Nederweert georganiseerd door statushouders uit de gemeente. De nieuwe Nederweertenaren hadden hun buren en relaties uitgenodigd om naar gemeenschapshuis De Pinnenhof te komen om samen te genieten van traditionele lekkernijen. Ruim 70 statushouders en 100 genodigden uit de regio waren aanwezig. Ook burgemeester Evers en wijkagent Joost-Jelmer Kasper waren op de uitnodiging in gegaan.

Paul Batenburg, taalcoach van een Syrisch gezin uit Nederweert, opende de middag. Daarna sprak burgemeester Evers de aanwezigen toe. Hij heette iedereen van harte welkom, en met name de nieuwe inwoners van Nederweert. “Gewone mensen die samen hand in hand door het leven gaan,” aldus de burgemeester.  “Samen groots, Samen doen!”

Ramadan
Hanaa Aldoughry, één van de drijvende krachten achter het Suikerfeest, gaf een presentatie over de Ramadan en het Suikerfeest. “Ramadan is volgens de Islamitische maankalender de negende maand. Moslims vasten tussen Fajer (een uur voor zonsopkomst) en Maghrib (zonsondergang). Dit betekent dat zij niet mogen eten, drinken of roken. Ook moeten de mensen in de Ramadan extra lief zijn voor anderen. In Nederland doen ruim 1,3 miljoen mensen mee aan de Ramadan. Moslims vasten omdat ze geloven, niemand dwingt ons,” vertelt Hanaa. “Het is een vorm van zuivering van de ziel en gehoorzaamheid aan God. Het is een van de vijf zuilen van de Islam en dus verplicht.”

Suikerfeest
Het Suikerfeest valt op de eerste dag van de tiende maand van de islamitische kalender en duurt drie dagen. Met dit feest vieren ze het einde van de vastendagen. Dit feest wordt door familie en vrienden druk bezocht en er worden veel zoete lekkernijen gegeten. Kinderen krijgen nieuwe kleren en de ouders dragen hun mooiste kleren.

Dans
Na de presentatie was er een optreden van de jongerengroep Moria met een dans genaamd “Shaam”. Daarna was het tijd voor koffie en lekkernij.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie