Skip to content

25 Jaar Vrienden van Eynderhoof

Redactie
14 juni 2017 | 20:00

Advertentie

Op de 25e Vriendendag a.s. zaterdag 17 juni vieren de Vrienden van Eynderhoof hun 25-jarig bestaan met onder meer een activiteit voor hun (klein)kinderen. De “supportersclub” van het Limburgs Openlucht Museum telt 350 leden.

Burgemeester Fons Jacobs nam in 1992 het initiatief om een vriendenvereniging voor Eynderhoof op te richten. Oud-deputé Lei Stals (o.a. cultuur) uit Swartbroek werd de eerste voorzitter, in 1996 opgevolgd door oud-burgemeester Toon Kessels en in 2002 werd de onlangs overleden Bèr Moonen de derde voorzitter, die erg uit zag naar dit jubileum. Hij zal door waarnemend voorzitter Henk Evers worden herdacht.

De burgemeester is secretaris van de vereniging (achtereenvolgens Fons Jacobs, Henry Suttorp, waarnemer Hubert Vos en Henk Evers). Penningmeester Jacques Arntz (Bunde), Truus van Gog en Wiel Janssen maken vanaf het begin deel uit van het bestuur en Nelly Gubbels sinds twee jaren na het overlijden van Frans Heijnen. Ambtelijk secretaris/penningmeester Sjef Geuns “runt” de vriendenclub al 25 jaar.

Het statutaire doel van de vereniging is (financiële) middelen beschikbaar stellen aan Eynderhoof voor de exploitatie van en investering in het museum, omdat zij het een belangrijk levend en uniek cultuurmonument in de gemeente Neder­weert vinden. Levend omdat er het oude ambacht en ons culturele erfgoed levendig wordt gehouden en uniek vanwege hetgeen er ambachtelijk wordt geboden en tentoongesteld én vanwege het feit dat Eynder­hoof een vrijwilligersproject is. Het vormt ook een uit toeristisch, recreatief en educatief oogpunt heel belangrijk onderdeel van hetgeen Nederweert en de Weerter regio aan toerist en recreant te bieden hebben. Eynderhoof verdient daarom ondersteuning.

Ruim 1,5 ton aan donaties voor Eynderhoof !
Alle grote bouwprojecten in Eynderhoof kwamen mede door bijdragen van de Vrienden tot stand, evenals heel wat kleinere voorzieningen. Naast Europese, provinciale en gemeentelijke subsidies vormden de donaties van de Vrienden vaak het sluitstuk tot realisering door de eigen vrijwilligers. In 2013 bedroeg het totaal aan donaties € 100.000,-. Nu overheidssubsidies minder vlotten is de Vriendensteun nog belangrijker. Met recente bijdragen voor vernieuwing van de keuken en toiletgroep in boerderij/herberg Bi-j Liberte Gon en voor de aanstaande bouw van een peelboerderij is het totaalbedrag in de 25 jaar de  € 150.000,- overstegen. “Van je vrienden moet je het hebben” en van hun jaarlijkse contributie van ruim € 15.000,- door 13 “dikke” (€ 250,-), 23 ”bijzondere” (€ 125,-) en ruim 300 “beste” (€ 35,-) vrienden.

Naast hun geldelijke steun betuigen de vrienden enthousiasme en morele steun aan het stichtingsbestuur van Eynderhoof en de 370 ambachtelijke vrijwilligers. Met hun lidmaatschapskaart hebben de vrienden met twee personen een heel seizoen gratis toegang.

Bestuursverkiezing.
Het bestuur heeft na het overlijden van voorzitter Bèr Moonen en het terugtreden van Wiel Janssen twee vacatures. Kandidaat gesteld worden Marlous Verboogen (van de Hummelhoeve) en oud-wethouder Hans Houtman, de beoogd nieuwe voorzitter. Het nieuwe bestuur zal moeten uitzien naar een nieuwe (ambtelijk) secretaris. Sjef Geuns wordt na 25 jaar eind 2017 demissionair.

Tijdens deze 25e Vriendendag houden de Vrienden hun jaarlijkse ledenvergadering en een Jubileumzitting met een jubileumtoost, huldiging van 17 “zilveren” jubilarissen, een luchtige terugblik van de ambtelijk secretaris en enkele collumns door Gerard Kessels.

Wie steun aan het Limburg Openlucht Museum Eynderhoof zinvol en belangrijk vindt, kan zich aanmelden als vriend(in) : sjefgeuns@telfortglasvezel.nl / 0495 – 631947.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie