Skip to content

Subsidie voor afkoppelen regenpijp in je tuin

Redactie
8 juni 2017 | 16:00

Advertentie

Waterschap Limburg en 15 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg zijn onlangs gestart met een subsidieregelingen in de strijd tegen wateroverlast. De regeling is bedoeld als extra stimulans voor onder meer burgers, bedrijven en woningbouwverenigingen om zelf bij te dragen aan het voorkomen van wateroverlast. Woensdagmiddag gaf wethouder Theo Coumans de officiële aftrap voor de ‘Waterklaar-campagne’ in Nederweert. Giel van Eck heeft zijn tuin vorig jaar al water klaar gemaakt. “Met een paar eenvoudige maatregelen is het al geregeld, iedereen kan dit eenvoudig zelf doen“, aldus Giel. Samen met de wethouder heeft hij een bord in de tuin geplaatst ter promotie van de campagne.

Klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten. Hevige regenval en droge periodes komen steeds vaker voor. “Dit heeft vaak grote en vervelende gevolgen, wateroverlast is daar één van”, zegt Waterschap Limburg bestuurder Josette Van Wersch. “Vandaar dat wij met een groot aantal gemeenten de handen ineen hebben geslagen om maatregelen te bedenken waarmee we wateroverlast zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Inwoners kunnen daar zelf aan bijdragen door hun tuin ‘waterklaar’ te maken”, roept Josette Van Wersch op.

Waterklaar
Waterklaar houdt in dat je de regenpijp in je tuin afkoppelt van het riool met vuilwater en je tuin watervriendelijk maakt. Het regenwater wordt dan in je eigen tuin vastgehouden waar het in de grond zakt. Bij hevige regenbuien voorkom je op deze manier dat de riolering het overtollige water niet meer aankan, straten blank komen te staan of nog erger, het water de woning binnenkomt. Bovendien hoeft dat schone regenwater dan niet samen met het afvalwater gezuiverd te worden en voorkomen wij samen verdroging. Het is immers zonde om het schaarse regenwater af te voeren als je tuin schreeuwt om regenwater.

Gemeente helpt
Mensen die hun regenpijp willen laten afkoppelen, kunnen nu gebruik maken van de subsidie. Het subsidiebedrag en de voorwaarden verschillen per gemeente. Geïnteresseerden kunnen bij de gemeente terecht voor advies over de mogelijkheden, wat de kosten zijn en welk subsidiebedrag daarbij hoort.

Bovengronds of ondergronds water opvangen
Er zijn verschillende manieren om het regenwater in een tuin af te koppelen, afhankelijk van de mogelijkheden, de wensen en het budget:
1. Bovengronds water opvangen; het regenwater wordt rechtstreeks van het dak afgevoerd naar een plek in de tuin waar het water in de grond kan zakken.  Voordelen zijn dat dit relatief goedkoop en eenvoudig kan. Er zijn voldoende creatieve manieren om dit mogelijk te maken.
2. Ondergronds water opvangen; het regenwater loopt van het dak via een pijp of goot in een ondergrondse opvangvoorziening, zoals een grindkoffer of een infiltratiekrat. Van daaruit zakt het water geleidelijk in de bodem weg.
3. Waterdoorlatende bestrating; goede alternatieven voor tegels of klinkers zijn bijvoorbeeld klinkers met waterdoorlatende voegen, terrastegels afgewisseld met waterdoorlatende stroken, houten vlonders, grastegels met een open raamwerk, kleine steentjes of houtsnippers of lijngoot.

Algemene informatie over afkoppelen en de subsidieregelingen is te vinden op www.waterklaar.nl.

Advertentie

4 Reacties

  1. Wij hebben het regenwater al niet op het riool, krijgen wij dan ook subsidie?

    • Nee, want je regenwater is al ontkoppeld.
      Dat is juist het idee achter een subsidie, een stimulans om mensen over de streep te trekken.

    • Dat begreep ik ook wel dat het een nee werd.
      Maar dat is juist zo krom. Mensen die al goed bezig zijn lopen altijd weer alles mis.

    • Tja, zo gaat dat.
      Als je altijd, of vaak, voorop loopt, loop je vaak iets mis.
      Straks komt er een subsidie voor het verwijderen van oudere houtkachels in woonwijken, wacht nog even om deze weg te doen,. straks levert het wat op.
      Andersom is het natuurlijk wel zo dat je in ieder geval goed bezig bent als je zelf het initiatief neemt, voordat dit door de overheid, met gemeenschapsgeld dus, gesubsidieerd wordt.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie