Skip to content

Doorkomende tandjes

Redactie
16 mei 2017 | 15:00

Advertentie

Als een baby vijf tot zes maanden oud is, komen de eerste tandjes tevoorschijn. Er zijn kinderen die hier geen last van hebben, maar dit proces gaat helaas ook vaak gepaard met vervelende verschijnselen.

Klachten en symptomen van doorkomende tandjes
Wanneer een tandje doorkomt, wordt je baby zeurderig, huilerig en rusteloos. Hij of zij slaapt slecht en heeft last van pijn, kwijlen, diarree, luieruitslag en koorts. Zodra het tandje is doorgebroken, verdwijnen de klachten weer.

Oorzaken van doorkomende tandjes
Bij de geboorte krijgt de baby van de moeder bescherming mee tegen bacteriën en virussen. Na ongeveer vijf maanden neemt deze bescherming af. De baby moet dan zelf de afweerstoffen gaan aanmaken. Door deze overschakeling is de natuurlijke weerstand tijdelijk iets lager. Omdat in deze periode ook de eerste tandjes doorkomen, is de baby extra gevoelig voor bijkomende ontstekingen en andere klachten. Bovendien spant het tandvlees over de doorkomende tand. Dit geeft een pijnlijk gevoel.

Als het tandje is doorgekomen, en er zijn geen nieuwe tandjes op komst, dan moeten de klachten vanzelf verdwijnen. Gebeurt dit niet, dan kan het zijn dat de baby ziek is. Dit wordt gemakkelijk over het hoofd gezien. Let bij voortdurende klachten vooral goed op koorts.

Wanneer naar de dokter?
Bij ernstige of lang aanhoudende klachten doe je er goed aan een arts te raadplegen. Dit geldt vooral bij hoge koorts en koorts die langer dan drie dagen aanhoudt.

Wat kun je zelf doen bij doorkomende tandjes?
De klachten zijn niet te voorkomen, maar je kunt de pijn wel aanzienlijk verlichten door het tandvlees op de plaats van de doorbraak te masseren. Hiervoor kun je een schone vinger of de bolle kant van een theelepeltje gebruiken. Ook kun je de baby laten bijten op bijvoorbeeld een (gekoelde) bijtring of rammelaar.

Geneesmiddelen bij doorkomende tandjes
Er zijn suikervrije geneesmiddelen verkrijgbaar die je op het tandvlees kunt smeren, waardoor de pijn minder wordt. Je kunt de druppels of de gel met een wattenstaafje of je vingertoppen maximaal vier keer per dag op de pijnlijke plaats aanbrengen. De baby mag hierna drie kwartier niet eten of drinken, omdat anders het geneesmiddel wegspoelt. Bij niet al te hoge koorts kun je eventueel, bij voorkeur na overleg met je arts of apotheek, een paracetamol zetpil van 120mg geven.

Fluor en tandenpoetsen
Fluoride kan in een aantal gevallen voorkomen dat tandbederf ontstaat. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om kleine kinderen zo vroeg mogelijk te laten beginnen met tandenpoetsen. Let er op dat de tandpasta de juiste hoeveelheid fluoride bevat (0,05 tot 0,075%). Het toedienen van extra fluortabletjes is dan niet nodig.

  • Kinderen tot één jaar: eenmaal per dag poetsen met fluoride peutertandpasta is voldoende.
  • Kinderen van één tot vijf jaar: tweemaal per dag poetsen met een fluoride peutertandpasta.
  • Kinderen vanaf vijf jaar: minimaal twee keer per dag poetsen met een fluoride tandpasta voor volwassenen.

Voor alle leeftijden geldt dat de tandarts in sommige gevallen kan besluiten om extra fluoride te geven. Zorg verder voor een goede mondhygiëne en bezoek de tandarts elk halfjaar.

Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Loop dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan je graag te woord!

Tot de volgende keer,

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Bezoek ons nu ook op facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie