Skip to content

Ospel en Leveroy als eerste aan de slag met klimaatproblemen

Redactie
11 april 2017 | 14:00

Advertentie

Om de gevolgen van klimaatverandering zoals hitte- en wateroverlast het hoofd te bieden, wil de gemeente samen met bewoners plannen maken. Omdat in Ospel en Leveroy de problemen op korte termijn het grootst zijn, worden deze kernen als eerste aangepakt. Op dinsdag 28 en donderdag 30 maart zijn de gevolgen en oplossingsrichtingen toegelicht aan de bewoners van de twee kernen. Hoe nu verder?

Belangrijk is dat de aanwezigen zich herkenden in de gepresenteerde beelden en dat ze vinden dat de gemeente dit probleem samen met hen moeten oplossen. De oplossingsmogelijkheden worden nu uitgewerkt en besproken op maandag 26 en donderdag 29 juni. Iedereen is dan weer van harte welkom om mee te praten.

Meer doden door hitte dan in het verkeer
Dat hitte in de toekomst meer slachtoffers eist dan het verkeer is bij veel mensen niet bekend. Doordat er steeds meer gebouwd wordt en steeds meer mensen hun tuin verharden, wordt de warmte in dorpen en steden langer vastgehouden. Wist je dat een stenen tuin tot wel 8 graden warmer is dan een groene tuin? Het aantal nachten met minimumtemperaturen boven de 20 graden stijgt in een kleine plaats als Leveroy van 2 naar 15. Ouderen, zieken en kleine kinderen kunnen dan in de problemen komen.

Regenwater in je woning
Er zullen ook steeds vaker langdurige en hevige regenbuien vallen. Doordat er meer verhard oppervlakte bij komt, stroomt steeds meer water van de hoger gelegen percelen naar de lager gelegen gebieden. Zowel straten als percelen staan nu al bij hevige regenval lang onder water. Riolering, sloten, beken en rivieren kunnen al het water niet verwerken. Als we met z’n allen nu niets doen, staat straks het water in de woning.

Bewoners moeten meehelpen
Een oplossing tegen hitte is meer groen en minder steen, zowel in het openbaar groen als in tuinen. Vooral bomen zorgen voor schaduw en verdampen veel water. Dit is ook goed om wateroverlast te voorkomen. Een andere oplossing is het opvangen en laten wegzakken van regenwater in de bodem op het eigen perceel. De gemeente kan het regenwater afkomstig van de openbare ruimte opvangen in de plantsoenen. Ook in de hoger gelegen gebieden, waar weinig overlast is, moet dit gedaan worden om overlast in de lagere gebieden te voorkomen.

Subsidie mogelijk
Voor het afkoppelen van regenwater op je eigen perceel is subsidie mogelijk. Neem hiervoor contact op met Jac Broens van de gemeente.

Noteer de workshops op 26 juni in Leveroy en 29 juni in Ospel alvast in je agenda.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Pascal-en-Carla-van-den-Schoor-2
Boeren van Nederweert
19 september 2024 | 10:00
De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00

Advertentie