Skip to content

Tijdreis: Kapelanie

Redactie
9 april 2017 | 10:00

Advertentie

De vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld is een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. Voor deze aflevering van ‘Tijdreis’ bezocht onze fotograaf Ton Frenken een bekend plekje in de Kerkstraat. Alfons Bruekers ging op zoek naar een oude foto en het bijbehorende verhaal.

Grote ruzie
De oude foto komt uit het archief van uitgeverij Spaarnestad en is gemaakt op een dromerige zomerdag omstreeks 1935. Onwillekeurig doet de foto denken aan het bekende lied van Wim Sonneveld. Het majestueuze gebouw in het midden was een van de mooiste en meest imposante monumenten uit de Kerkstraat: het oude kapelaniegebouw. Gebouwd in 1788 als een dubbele kapelanie. Hier woonden de twee kapelaans van de St. Lambertusparochie. De oudste kapelaan had de grootste rechten en woonde aan de straatzijde. De jongere kapelaan had niks in de melk te brokken en moest het achterhuis bewonen. Wel deelden ze de waterput, de latrine en de huishoudster. Dat gaf regelmatig aanleiding tot grote ruzie.

[image-comparator title=”Bekend plekje in de Kerkstraat” left=”http://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/04/kapelanie-oud.jpg” right=”http://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/04/kapelanie-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

Holle kies
In 1934 verkocht het kerkbestuur de kapelanie en werd het een particuliere woning. Het gebouw stond vanwege zijn nationale belang op de Rijksmonumentenlijst. Het werd desondanks tot teleurstelling van velen in 1971 door het gemeentebestuur afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw… die er nooit gekomen is. Tegenwoordig is daar de Burgemeester Hobusstraat en markeert het standbeeld van Merie-Ketrien de holle kies in het straatbeeld.

Bedrijfsongeval
Het huis geheel rechts op de foto is gelukkig wel behouden gebleven. Dat eeuwenoude pand is vroeger altijd broodbakkerij geweest. Door een bedrijfsongeval brandde het in 1839 tot de grond toe af. De familie Sweron liet het herbouwen en sindsdien is het aan de buitenzijde nauwelijks veranderd. In het begin van de vorige eeuw woonde er de familie Vossen en de huidige eigenaar is de familie Dings. De Nederweerter Erfgoedcommissie heeft het prachtige monument zeer onlangs voorgedragen voor plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst. Of burgemeester en wethouders van Nederweert dat voorstel overnemen, is helaas erg onzeker.

Dromen en durven
Geflankeerd door de prachtige boerderij van Thea Bongers (Kerkstraat 31, ook een rijksmonument overigens) en pand Dings (Kerkstraat 39) zou men zich kunnen voorstellen hoe het tussenterrein ooit weer herbouwd zou kunnen worden. Op de plaats van de de holle kies zou dan bijvoorbeeld een modern appartementencomplex kunnen verschijnen. Maar dan wel met een reconstructie van de historische kapelaniefacade aan de straatzijde en een doorgang naar het erachter gelegen winkelgebied. Een kwestie van dromen, of van durven?

Alfons Bruekers
Stichting Geschiedschrijving Nederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie