Vorkmeer, Bibliocenter en de gemeente Nederweert werken samen om aan de aanpak van laaggeletterdheid. Dinsdagmiddag werd de aftrap gegeven tijdens een workshop op het Citaverde College in Nederweert. Samen met een aantal professionals werd de te volgen aanpak met elkaar besproken. Leon Heuvelmans, rayoncoördinator van Stichting Lezen & Schrijven gaf de aftrap en gaf het belang van deze samenwerking aan.
Laaggeletterdheid
Eén op de negen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar heeft moeite met het lezen, begrijpen en gebruiken van relatief eenvoudige teksten, zowel in digitale vorm als op papier. Zij hebben moeite met het lezen van bijsluiters van medicijnen, met veiligheidsvoorschriften bij apparaten, met het invullen van formulieren etc. Dit noemt men laaggeletterdheid. Ook kinderen op school hebben vaak in het begin van de basisschool al een taalachterstand. Het onderwijs heeft geen tijd om deze kinderen en hun ouders (gezin) één op één te ondersteunen. Tenslotte is er een grote groep mensen (arbeidsmigranten, statushouders, vluchtelingen) die de taal zeer beperkt machtig is of zelfs helemaal niet spreekt.
De gemeente Nederweert wil actief aan de slag met het tegengaan van laaggeletterdheid. Samen met Vorkmeer en het Bibliocenter is er voor gekozen om gezinnen waar taalachterstand speelt in een vroeg stadium te ondersteunen en te coachen. “Dit bevordert de zelfredzaamheid van onze plaatsgenoten”, aldus wethouder Geraats.
Het taalakkoord gaat de samenwerking tussen de diverse partners verder verbeteren, waardoor uiteindelijk meer laaggeletterden bereikt kunnen worden. Uit onderzoek van Cubiss Limburg blijkt dat ongeveer 11% van de bevolking van Weert, Nederweert, Leudal en Maasgouw laaggeletterd is. Dat komt neer op ongeveer 12.000 laaggeletterden. Doel van het Taalakkoord is om minimaal 10% van deze groep te bereiken.
Er zijn nog geen reacties geplaatst