Skip to content

Begraven of cremeren

Redactie
27 maart 2017 | 16:01

Advertentie

Na een overlijden kan er gekozen worden voor begraven of cremeren. De overledene heeft mogelijk bij leven al aangegeven, wat zijn of haar persoonlijke wensen zijn. Mocht dit niet zo zijn dan is het een keuze van de nabestaanden en vaak wordt hierbij nagedacht over wat de persoon gewenst zou hebben.

Als u kiest voor begraven zijn er een aantal dingen belangrijk:

Het kan zijn dat de wens is, om bijgezet te worden bij een reeds eerder overleden dierbare. Afhankelijk op wiens naam de grafrechten staan is er op vele begraafplaatsen een bijzetting mogelijk. Is er geen sprake van een bijzetting dan zal er op de desbetreffende begraafplaats een plek aangewezen worden. Maar vaak wordt u door de begraafplaats ook in de gelegenheid gesteld om zelf een plek te kiezen, mits deze niet al gereserveerd is voor een ander. Het reserveren van een graf is dus bij leven ook al mogelijk op veel begraafplaatsen. Afhankelijk van de begraafplaats worden hier reserveringskosten voor geteld. De uitvaartonderneming doet vervolgens de aanvraag voor begraven, neemt contact op met de begraafplaatsbeheerder en de grafdelver. Indien het om een bijzetting gaat, dan zal er een grafmonument verwijderd moeten worden. De nabestaanden geven aan welke steenhouwer hier de opdracht voor krijgt.

Soms is het ook mogelijk, afhankelijk van het monument om deze op de begraafplaats bij te laten beletteren. Na de dienst in de kerk of elders begeleiden wij samen met u de overledene naar de begraafplaats. Hier zal nog een slotwoord worden gesproken, waarna er de gelegenheid is om een laatste groet te brengen.

Het is gebruikelijk dat de directe nabestaanden als laatste afscheid nemen. Voor hen is er meestal de gelegenheid om mee te gaan naar het graf om daar samen de laatste groet te brengen. Aan dit moment kunt u zelf naar eigen wens invulling geven, maar u kunt dit moment ook laten leiden door de uitvaartonderneming. U kunt er voor kiezen om zelf de kist te laten zakken, maar dit kan ook gedaan worden door de uitvaartonderneming. Ook dit is afhankelijk van de gebruiken van de begraafplaats. Het kan echter ook zo zijn, dat er door omstandigheden voor u gekozen wordt, dat u niet mee kan naar het graf om de kist te laten zakken. De begraafplaatsbeheerder en/of uitvaartondernemer heeft hier dan een goede reden voor. Deze heeft u op zo’n moment helaas wel te respecteren. Bij een nieuw graf moet u er rekening mee houden dat het enkele weken gaat duren voor de grafsteen geplaatst kan worden.

Welke keuze u ook maakt, u wordt deze dag bij elke stap begeleid en u kunt op elk moment aangeven wat u wil.

Er is een tijd om de roos te plukken en een tijd om zich de geur te herinneren.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00

Advertentie