Skip to content

Midden-Limburg krijgt eretitel Gouden Sociale Regio

Glendi
21 maart 2017 | 11:00

Advertentie

Vlak voor de zomer van 2015 presenteerde Sociaal Werk Nederland voor het eerst tien Gouden Sociale Gemeenten. Nu heeft ook de regio Midden-Limburg (gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert) de eretitel op zak. In deze gemeenten zijn de eerste concrete resultaten van verandering en vernieuwing in het sociaal domein zichtbaar.

‘We zijn goed op weg’ 
Voor een gemeente is de transformatie al een pittige klus, laat staan voor zeven samenwerkende gemeenten. Toch is dat de regio Midden-Limburg goed gelukt. Wethouder Geraats is trots op de titel: “We zijn goed op weg. Laten we deze lijn vasthouden bij de verdere ontwikkeling en verbetering van het sociale stelsel voor onze inwoners”.

Aanpak jeugdhulp
De nieuwe Jeugdwet ging gepaard met een decentralisatie. Mieke Pirson, directeur-bestuurder van AMW Midden-Limburg: “In Midden-Limburg pakten we deze overheveling van taken in regionaal verband en samen met diverse netwerkpartners op. En we hebben het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) een spilfunctie gegeven in de jeugdhulpverlening: herkenbaar, laagdrempelig en vrij toegankelijk voor alle jeugdigen en ouders. Dat helpt om te voorkomen dat problemen escaleren. In de regio is er nu één basisvoorziening voor jeugdhulp: het CJG dat is ondergebracht bij AMW-ML. Informatie, advies en preventie rond Jeugdhulp zitten hierdoor onder één dak. “

Op werkbezoek
“Gemeenten hebben vertrouwen in de uitvoering van de jeugdhulp door het Centrum voor Jeugd en Gezin”, vertelt Josephien Tullemans-Geuns, beleidsmedewerker jeugd bij de gemeente Nederweert. “De gemeente heeft wel het beleid ontwikkeld, maar geeft de hulpverleners veel ruimte om de jeugdhulp uit te voeren.” Hoe goed dat gaat, merkte Sociaal Werk Nederland tijdens een werkbezoek aan twee scholen in de regio, waaronder vmbo-school Het Kwadrant. “De schooldirectie vindt het een groot pluspunt om samen te werken met het CJG en daarmee één aanspreekpunt te hebben bij de hulp en zorg voor het kind en het gezin”, aldus Josephien.

De titel
Om voor de titel Gouden Sociale Gemeente in aanmerking te komen, moet de gemeente zijn voorgedragen door organisaties voor sociaal werk die actief zijn in deze gemeente. Sociaal Werk Nederland bezocht veel van deze gemeenten, vaak met een brede delegatie. De regio Midden-Limburg is niet geselecteerd, omdat daar álles goed gaat. Dat valt immers niet mee in tijden van decentralisaties en forse bezuinigingen. De regio is uitgeroepen, omdat er nieuwe wegen zijn ingeslagen en samen met onder andere sociaal werk-organisaties mooie resultaten zijn geboekt voor (kwetsbare) burgers.

Op de website van Sociaal Werk Nederland, www.sociaalwerknederland.nl, staat een overzicht van de Gouden Sociale Gemeenten. In totaal zijn er er nu 20 gemeenten  + 1 samenwerkende regio.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie