Skip to content

Tijdreis: Kerktorens van Leveroy

Redactie
11 maart 2017 | 10:00

Advertentie

De vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld is een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. Voor deze aflevering van ‘Tijdreis’ ging onze fotograaf Ton Frenken naar hartje Leveroy. Alfons Bruekers ging op zoek naar een oude foto en het bijbehorende verhaal.

Twin Towers

Geen kerkdorp van Nederweert heeft in korte tijd zoveel verschillende kerktorens gekend als Leveroy. Over drie jaar, in 2020, is het precies 400 jaar geleden dat de St. Barbaraparochie van Leveroy formeel werd gesticht. Van een kapel was echter al veel eerder sprake. De toren daarvan dateerde uit de 15e eeuw. De bijbehorende kapel werd in 1839 vervangen door een zaalkerkje. In 1924 liet pastoor De Fauwe een volledig nieuwe kerk bouwen, die werd ontworpen door architect Jos Wielders uit Sittard. Het was een voor die tijd zeer moderne kerk, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, met innovatieve betonconstructies. Toen de nieuwe kerk gereed was, ontstond er een dispuut met Monumentenzorg, die de oude middeleeuwse toren wilde behouden. Dat was een discussie met een voorspelbare afloop, en de monumentale toren werd gesloopt. Even had Leveroy dus een soort ‘twin towers’, twee torens naast elkaar. Dat was ook het moment dat die unieke situatie op de foto van deze tijdreis werd vastgelegd.

[image-comparator title=”Kerktorens van Leveroy” left=”http://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/03/finaal-oud.jpg” right=”http://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/03/finaal-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

Bedien het schuifje en vergelijk oud en nieuw. Wat roept dat alles bij u op? Laat het ons weten.

“Aber der Kirche Passiert nichts”

Een lang leven was de nieuwe kerk van Leveroy niet beschoren. Vlak voor de bevrijding door de geallieerden werden kerk en toren door de Duitse bezetters op 15 november 1944 opgeblazen. “Aber der Kirche passiert nichts” was nog lange tijd een veel en niet zonder cynisme geciteerde uitspraak van het Duitse Sprengcommando. Na de oorlog werd de kerk op de oude plaats volledig nieuw gebouwd, wederom naar een ontwerp van architect Jos Wielders. De eerste steen daarvan werd gelegd in 1948. Wegens de naoorlogse materiaalschaarste werd de nieuwe kerktoren in eerste instantie maar half afgebouwd. Pas in 1952 volgde de voltooiing hetgeen nog steeds te zien is aan de kleurverschillen in het metselwerk.

Alfons Bruekers
Stichting Geschiedschrijving Nederweert

Advertentie

1 Reactie

  1. Dank voor dit prachtige stuk over Leveroy.. Over drie jaar bestaat de parochie formeel 400 jaar.maar omdat een Leveroyse nazaat een document gevonden heeft van zijn familie uit 1617.. Is dit het tijdstip dat Leveroy voor het eerst genoemd werd op een officieel document. Dat feit is voldoende om het bestaan van 400 jaar Leveroy al dit jaar uitgebreid te vieren. Er wordt een dorpsfeest georganiseerd door de leveroyse verenigingen op 9-10-11 juni a.s voor meer info zie https://www.facebook.com/dorpsfeestleveroy/


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

6Overlijdensbericht Riek Nies - van Dijk
Arléne Uitvaart
 
22 september 2024 | 10:30
EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10

Advertentie