Skip to content

Tijdreis: Processie op Staat

Redactie
5 maart 2017 | 10:00

Advertentie

De vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld is een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. Meestal is het ’t straatbeeld dat drastisch veranderd is, maar soms vormen ook de gebeurtenissen een groot contrast terwijl het decor vrijwel ongewijzigd bleef. Voor deze aflevering van ‘Tijdreis’ ging onze fotograaf Ton Frenken naar Staat. Alfons Bruekers ging op zoek naar een oude foto en het bijbehorende verhaal.

Processie

Het beeld van Onze Lieve Vrouwe, genaamd ‘Sterre der Zee’ uit Maastricht maakte in 1952 een soort tournee door Limburg. De bisschop van Roermond, Lemmens, begeleidde de religieuze promotietocht in hoogsteigen persoon. Gekscherend werd de rondreis van Maria wel eens ‘Jak Mi-j’ genoemd (van ‘jakken’ = reizen, en ‘Mi-j’ = Maria). Van 29 juni tot 2 juli verbleef het beeld in Nederweert. De kerk was dag en nacht open en de Nederweerter verenigingen ‘waakten’ om beurten bij het beeld. In processie trok men door het dorp, langs de met erebogen, vlaggen en bloemen versierde huizen.

[image-comparator title=”Processie op Staat” left=”http://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/03/staat-oud.jpg” right=”http://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/03/staat-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

Bedien het schuifje en vergelijk oud en nieuw. Wat roept dat alles bij u op? Laat het ons weten.

Onder begeleiding van de zusters Franciscanessen liepen de processiegangers, vergezeld door harmonie, kerkbestuur en een grote tros als ‘bruidjes’ aangeklede jongedames, door de straten. Fotograaf Jef Kirkels had zich opgesteld ter hoogte van de voormalige St. Luciekapel op Staat, toen hij deze prachtige foto van de processie maakte. Een van de mannen op de achtergrond is Harrie Zegveld, maar wie staat er naast hem?

Oude ambachten

Het huis links werd bewoond door de familie Zegveld (‘Dreese Bertus’). Het grote huis daar rechts van, met de markante Engelse kap, werd gebouwd in 1930 door P. Verscharen (‘Bloks Pier’). Op die plaats stond vroeger de zadelmakerij en zoutziederij van de familie Winkels. Zadelmaken en zoutzieden: twee vrijwel uitgestorven oude ambachten en tegenwoordig bijna net zo zeldzaam als een processie door Staat…

Alfons Bruekers

Stichting Geschiedschrijving Nederweert

Advertentie

3 Reacties

  1. Ongelooflijk, bij het linker huis zie je zelfs kleine ,,Jantje” voor de raam zitten.

  2. “Kleine Jantje” is in november 1952 geboren,
    Harrie was toen 6 jaar en van Herman van Roy had men destijds op Staat nog nooit gehoord.
    De rechter persoon is “Dreese Bertus” of “Bertus van de Zijldreier” met een voor mij onbekende buurtbewoner.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie