Skip to content

Uitslag lezerspeiling – plaatsnaamborden in het dialect?

Redactie
11 februari 2017 | 15:05

Advertentie

Jack van Bilsen en René Knapen willen dolgraag dat het Ni-jwieërter dialect in ere wordt gehouden. Het cultuurgoed is belangrijk en mag niet zomaar verloren gaan. Daarom hielden ze tijdens een dorpsraden overleg een betoog om de plaatsnaamborden te vervangen door borden met de kernen in het dialect.

Een peiling onder de lezers van Nederweert24 laat zien dat 74% dit een goed idee vindt. Van de 3.591 stemmen vinden 2.657 lezers het een goed idee. Een uitslag waar Jack en René wel mee uit de voeten kunnen.

[total-poll id=158396]

In Limburg heeft zo’n 95% van de gemeenten al komborden staan met de plaatsnaam in het dialect. Als poort van Limburg kan Nederweert natuurlijk niet achterblijven. Jack en René hadden dit plan al een aantal jaren geleden, maar toen was er geen geld en draagvlak voor. Inmiddels merkt het duo dat er meer bereidheid is onder de bevolking, maar ook bij de gemeente zelf. “We hebben eigenlijk niet meer nodig dan geld en uren,” zegt René.

Werkgroep aan de slag
Er is inmiddels een werkgroep geformeerd die bestaat uit vertegenwoordigers van de dorpsraden, de gemeente en de initiatiefnemers. Op 1 maart gaan ze van start.

Advertentie

7 Reacties

    • Goede vraag. Denk dat vele inwoners die voor gestemd er geen idee van hebben, laat staan over nagedacht hebben dat 1 bord 600.00 euro ( info uit De Limburger) kost. Als je lezers laat stemmen, dan een volledig bericht met het kostenplaatje. Zouden er dan nog 74 % voorgestemd hebben? Er is in de gemeente al veel, heel veel geld uitgegeven aan zaken die er niet toe doen. Wat totaal niks oplevert voor de inwoners.

  1. Mien M, ik denk het niet en je kaart een groot probleem aan. Uit hoogst betrouwbare bron weet ik dat 92,8% van de bezoekers van Nederweert24.nl uit Haarlem komt. Dan is het inderdaad heel makkelijk stemmen. Goed dat je dit toch even belicht hebt.

    • Denk het ook dat ruim 90 procent van de bezoekers uit Haarlem komt.
      Nederweert is immers reuze interessant voor Haarlemmers (niet dus).

      Op basis van mijn ziggo ip adres denken sommige websites dat ik in Amsterdam ben.
      Dus op dat soort statistieken moet je niet teveel vertrouwen.

    • Ik zal er volgende keer sarcasme bijzetten.
      Via analytics is vrij goed te bepalen waar iemand vandaan komt, of je moet al andere maatregelen treffen die de meeste gewone gebruikers niet kennen of niet interesseren. Maar dat is niet iets voor hier.

      Het behoud van cultuur is belangrijk voor de identiteit van een gemeenschap. Lokale taal en gebruiken zijn daar een essentieel onderdeel van. Daarom vind ik dit een goed initiatief wat best wel iets mag kosten.

    • Mien vindt het belangrijk haar of zijn overwegend positieve boodschappen met ons te delen, Zo ook nu. Kunnen we geen kern naar Mien benoemen? Bouwen we een kapel voor hem of haar waar we hem of haar vervolgens prijzen en aanbidden. Als er dialectplaatsnaamborden voor Mien moeten komen trek ik graag de beurs.

    • Ho ho, het zijn zeer zeker niet altijd positieve boodschappen welke ik met jullie wil delen.
      Als er een kern naar naar mij genoemd zou worden zou het “Miens kern” worden terwijl “Miene kern” beter past, daar woon ik namelijk al.
      Maar laat maar zitten, moet er waarschijnlijk weer gestemd worden en uiteindelijk moet ik het gelag zelf betalen.
      Een kapel zie ik overigens wel zitten..


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31

Advertentie